10 sfaturi biblice pentru 2010

10 sfaturi biblice pentru 2010O urare de an nou, din Proverbe capitolul 3

Sfatul 1 – SA NU TE PARASEASCA BUNATATEA SI CREDINCIOSIA (V. 3-4)
Sa nu te paraseasca bunatatea si credinciosia: leaga-ti-le la gat, scrie-le pe tablita inimii tale. Si astfel vei capata trecere si minte sanatoasa, inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor.

Sfatul 2 – INCREDE-TE IN DOMNUL DIN TOATA INIMA TA (V. 5-6)
Increde-te in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe intelepciunea ta! Recunoaste-L in toate caile tale, si El iti va netezi cararile.

Sfatul 3 – NU TE SOCOTI SINGUR INTELEPT (V. 7-8)
Nu te socoti singur intelept; teme-te de Domnul si abate-te de la rau! Aceasta va aduce sanatate trupului tau si racorire oaselor tale.

Sfatul 4 – CINSTESTE PE DOMNUL CU AVERILE TALE (V. 9-10)
Cinsteste pe Domnul cu averile tale si cu cele dintai roade din tot venitul tau: caci atunci granarele iti vor fi pline de belsug, si teascurile tale vor geme de must.

Sfatul 5 – NU DISPRETUI MUSTRAREA DOMNULUI (V. 11-12)
Fiule, nu dispretui mustrarea Domnului si nu te mahni de pedepsele Lui. Caci Domnul mustra pe cine iubeste, ca un parinte pe copilul pe care-l iubeste!

Sfatul 6 – CAUTA CU SARGUINTA SI GASESTE INTELEPCIUNEA (V. 13-24)
Ferice de omul care gaseste intelepciunea si de omul care capata pricepere! Caci castigul pe care-l aduce ea este mai bun decat al argintului, si venitul adus de ea este mai de pret decat aurul; ea este mai de pret decat margaritarele, si toate comorile tale nu se pot asemui cu ea. In dreapta ei este o viata lunga; in stanga ei, bogatie si slava.
Caile ei sunt niste cai placute, si toate cararile ei sunt niste carari pasnice. Ea este un pom de viata pentru cei ce o apuca, si cei ce o au sunt fericiti.
Prin intelepciune a intemeiat Domnul pamantul, si prin pricepere a intarit El cerurile; prin stiinta Lui s-au deschis adancurile si strecoara norii roua.
Fiule, sa nu se departeze invataturile acestea de ochii tai: pastreaza intelepciunea si chibzuinta! Caci ele vor fi viata sufletului tau si podoaba gatului tau. Atunci vei merge cu incredere pe drumul tau, si piciorul nu ti se va poticni. Cand te vei culca, vei fi fara teama, si cand vei dormi, somnul iti va fi dulce.

Sfatul 7 – NU TE TEME (V. 25-26)
Nu te teme nici de spaima naprasnica, nici de o navalire din partea celor rai;
caci Domnul va fi nadejdea ta, si El iti va pazi piciorul de cadere.

Sfatul 8 – NU OPRI O BINEFACERE (V. 27-28)
Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea, cand poti s-o faci. Nu zice aproapelui tau: „Du-te si vino iarasi; iti voi da maine!” cand ai de unde sa dai.

Sfatul 9 – NU GANDI RAU IMPOTRIVA APROAPELUI TAU (V. 29-30)
Nu gandi rau impotriva aproapelui tau, cand locuieste linistit langa tine.
Nu te certa fara pricina cu cineva, cand nu ti-a facut niciun rau.

Sfatul 10 – NU PIZMUI PE OMUL ASUPRITOR SI NU ALEGE NICI UNA DIN CAILE LUI (V. 31 – 32)
Nu pizmui pe omul asupritor si nu alege niciuna din caile lui!
Caci Domnul uraste pe oamenii stricati, dar este prieten cu cei fara prihana.

Un 2010 cu Domnul!

Sursa: bisericairis.ro