Guvernul progresist din București a ratat șansa de a păstra acordul fără vize pentru cetățenii români care încearcă să viziteze SUA. Era de așteptat ca după alegerea lui Trump acordul anterior să fie revizuit pentru a asigura compatibilitatea lui cu politica noului președinte. Dacă diplomația – de multă vreme progresistă, a României era bine pregătită și anticipa posibilele provocări, de la 1 aprilie românii puteau intra în America fără vize.
Începem cu Hurezeanu, Ministrul de Externe, care a gestionat fără tact scandalul fraților Tate. La fel, prezența lui la Conferința pentru Securitate din Munich a fost sub așteptări. Trebuia și putea să fie mai proactiv și să folosească diplomația română pentru demararea și menținerea unui dialog cu Casa Albă, încă din ianuarie, pentru implementarea acordurilor inițiale. Era evident că noua administrație gândește, vorbește și acționează foarte diferit privind vizele și controlul frontierelor decât administrația Biden, care a semnat acordurile cu România.
Tăcerea nu e totdeauna ca mierea. Este o vreme a tăcerii, dar și o vreme a comunicării.
O altă șansă ratată a fost neparticiparea României la Conferința Conservatoare CPAC, din februarie, de la Washington. Niciuna dintre oficialitățile României nu a participat. În schimb, au participat președinți din Argentina, Italia, prim-miniștri (Macedonia), foști prim-miniștri (Polonia, Ungaria) și alți demnitari străini, fie în funcție, fie în trecut.
Prezența ar fi fost obligatorie – dacă România ar fi putut găsi un conservator autentic pe care să-l trimită. CPAC este cea mai mare conferință conservatoare din lume, e ținută la Washington DC și la această conferință vin, în mod obișnuit, personalități și funcționari înalți ai administrației americane, miniștri, secretari de stat (Rubio, Bondi, Homan), JD Vance și, în final Trump.
Conferința ar fi fost un prilej bun pentru un lobby informal, privat, dar eficient. Pentru a da interviuri și a da mâna cu oameni importanți.
România putea să facă ceea ce a făcut Ungaria – să închirieze spațiu pentru un stand, unde să prezinte materiale informative despre România, oportunități de investiții, turism, energie. Ori informații privind cultura română, în speță atașamentul nostru conservator la valorile creștine și tradiționale.
Americanii caută aliați în Europa care le împărtășesc valorile conservatoare. Conservatorismul nostru tradițional este un avantaj, dar unul pe care Guvernul progresist al României nu știe să îl gestioneze.
Ungaria a avut un stand unde tineri puneau la dispoziția publicului materiale de propagandă, hărți, pliante, tricouri, șepci. Ungaria a folosit standul și pentru a-si etala pozițiile anti-Ucraina, punând la dispoziția publicului, pe gratis, în limba engleză, cartea The Ukrainian Puzzle, în care explica discriminarea maghiarilor din Ucraina de către autorități.
Pentru un stand, însă, trebuia să plătești să închiriezi un mic spațiu. Ar fi fost bani bine investiți, poate $5,000. Iar dacă România mai plătea încă câteva mii de dolari este foarte probabil că un demnitar român ar fi putut vorbi pe scenă despre România timp de 15-20 de minute, așa cum a făcut Prim-Ministrul Macedoniei. Dar, în loc ca românii să vorbească despre România, la Conferință au vorbit demnitari americani, accentuând declinul democrației din România prin suprimarea alegerilor libere.
O parte din vină ne aparține și nouă. În ultimele săptămâni, zeci de români au fost arestați intrând ilegal din Canada în America. [Link: https://www.foxnews.com/…/us-northern-border-sees…]
Încălcarea legilor nu facilitează voie bună, ci respingere. Mai multă înțelepciune, pro-activism și nițică investiție financiară ne-ar fi garantat, zic eu, intrarea în America fără vize de la 1 aprilie.