Dl Ciolacu ne ispitește cu subminarea independenței judiciarului, dl Falcă cu totalitarismul digital, iar dl Nistor cu tentația anti americană.
Folosesc comentariul de astăzi pentru a-mi exprima câteva scurte puncte de vedere privind afirmațiile recent atribuite de presă dlui parlamentar Ciolacu, dlui europarlamentar Falcă si dlui europarlamentar Nistor.
Dl Ciolacu propunea ca tribunalele să-și concentreze atenția pe „cazurile mai importante și urgente”. Cu tot respectul care îl am față de dl Ciolacu, nu e treaba unui legiuitor să spună tribunalelor și judecătorilor cum să-și desfășoare activitatea. Lucrul acesta e elementar și are de a face cu independența judiciarului și separarea puterilor în stat. Nu cred că dl Ciolacu a intenționat să pună presiune pe judecătorii României cum să-și desfășoare activitățile și în care ordine a priorităților, dar afirmația lui e totuși incompatibilă cu statul de drept.
Toate cazurile sunt importante pentru noi, cetățenii. Fiecare cetățean își așteaptă cu nerăbdare rezolvarea cazurilor legale. Politicienii s-au obișnuit să inunde tribunalele din capitală cu disputele lor de multe ori puerile și care, conform legii, trebuie rezolvate în perioade specifice de timp. Asta a constrâns tribunalele să pună cauzele cetățenilor de rând pe plita din spate. Asta e incompatibil cu principiul egalității înaintea legii.
În opinia mea, însă, dacă tribunale sunt constrânse să-și administreze cazurile în mod prioritar, prioritatea principală trebuie să fie protejarea drepturilor noastre civile, a democrației române și a statului de drept. În acest sens declar că mă îngrijorează restricțiile prevăzute de starea de urgență care au rezultat și vor continua să rezulte, în abuzuri.
Unii dintre voi m-ați sunat ori întrebat ce drepturi aveți pe perioada stării de urgență. Subiectul e sensibil, dar principiul în sine nu e: drepturile noastre civile sunt sacrosante și trebuie respectate.
Dlui Falcă i s-au atribuit afirmații privind necesitatea adoptării în România a unei „identități digitale, unde pe un card se pot cumula informații și date despre identitate, sănătate, drepturi și obligații fiscale și multe alte opțiuni …”
[Link: gazetadecluj.ro/propunere-liberala-la-vreme-de-criza-cipuri-pentru-toti-romanii]
Sugestia dlui Falcă mă îngrijorează și se bate cap în cap cu drepturile noastre civile. Înțeleg motivația dânsului, în aparent inocentă, dar tentația totalitarismului digital e reală. China comunistă e exact în acest stadiu al tiraniei, primul stat totalitar digital din istoria omenirii.
De fapt, dl Falcă, în mod consistent promovează idei care, personal, mă îngrijorează. Cu ani în urmă sugerea legiferarea parteneriatelor civile în România, iar când Ungaria punea presiune pe Universitatea lui Soros din Budapesta să plece din Ungaria, dl Falcă sugera ca ea să se mute la Arad.
Dl europarlamentar Gheorghe Vlad Nistor ne oferă tentația anti americanismului. În ultima săptămână din februarie a vizitat Statele Unite, inclusiv Texasul, împreună cu o delegație de europarlamentari. Scopul vizitei a fost inspecția centrelor de detenție a migranților din America Latină, deținuți în Texas.
Dl Nistor și membrii delegației au semnat o Declarație Comună foarte aspră la adresa Statelor Unite. [Link: europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200303IPR73865/first-visit-to-the-us-mexico-border-by-parliament-s-subcommittee-on-human-rights]
Tonul Declarației este arogant și foarte lipsit de respect la adresa SUA și a statului Texas, America fiind acuzată de încălcarea dreptului internațional.
Europarlamentarul Italiei a refuzat să semneze Declarația.
E o idee greșită ca românii să se alăture unui cor de europarlamentari radicali și ostili Americii. România are mai multă nevoie de America decât de Parlamentul European. Supraviețuirea Uniunii Europene și a Parlamentului European este în dubiu, dar nu a Americii.
De altfel, CV-ul dlui Nistor reflectă că și-a făcut studiile universitare pe vremea comunismului.
Peter Costea,
avocat și președintele Alianței Familiilor din România