Marșul pentru viață – 25 martie 2023

În perioada 1-31 martie se va desfășura Luna pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, care va culmina cu Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, organizat sâmbătă, 25 martie 2023, în România și în Republica Moldova. În România, evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție națională.

Marșul este dedicat prețuirii și ocrotirii vieții copiilor, încă din momentul concepției. Scopul acestuia este creșterea gradului de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile care se confruntă cu greutăți în perioada sarcinii, pentru ca ele să-și poată naște copiii cu încredere și în siguranță.

La București, Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață” se va desfășura sâmbătă, 25 martie 2023, începând cu ora 12:00, pe traseul Parcul Unirii – Parcul Tineretului.

Vezi toate orasele participante aici: marsulpentruviata.ro/orase-organizatoare

Marșul pentru viață – neîntrerupt de o jumătate de secol

În 20 ianuarie 2023, la Washington a avut loc cea de a 50-a ediție a Marșului pentru viață, la care au participat circa 100.000 de adolescenți, de tineri și de adulți pro-viață.

În discursul său, Lynn Fitch, cea care a câștigat anul trecut cazul în care Curtea Supremă a SUA a redat statelor americane dreptul de a avea propria legislație a avortului, a ținut să sublinieze că misiunea Marșului pentru viață nu se încheie. Da, primul Marș pentru viață a fost organizat în 22 ianuarie 1974, după ce, în 22 ianuarie 1973, Curtea Supremă a obligat toate statele SUA să legalizeze avortul la cerere prin decizia Roe vs. Wade. Dar anularea acestei decizii în 2022 nu
înseamnă că Marșul pentru viață nu mai are rost – explică Lynn Fitch.

Cuvintele ei arată că binele se clădește treptat și creează un viitor pro-viață:

„Viața rămâne fragilă și respectarea demnității umane rămâne doar o aspirație. În noua epocă ce se deschide, ne revine sarcina să păstrăm hotărârea și speranța care v-au făcut să ieșiți în stradă timp de 50 de ani.
Folosiți-le pentru a face schimbări!
Folosiți-le pentru a face schimbări în favoarea femeilor și a copiilor!
Folosiți-le pentru a sprijini femeile când sunt însărcinate, când își întemeiază o familie!
Folosiți-le pentru a face mai accesibile serviciile de îngrijire a copilului!
Folosiți-le pentru a promova programul de lucru flexibil pentru mame, folosiți-le pentru a oferi sprijin financiar copiilor și a-i face pe tați responsabili în mod egal cu mamele, pentru copiii lor!
Folosiți-le pentru a le oferi educație și resurse de îmbunătățire a vieții femeilor și folosiți-le pentru a îmbunătăți sistemul de adopție și de plasament care uneori eșuează în protejarea copiilor noștri!”

Speranța și hotărârea din momentul prezent sunt două pietre de temelie pentru un viitor care celebrează viața, de aceea în 2023 tema Marșului pentru viață din România și din Republica Moldova va fi „Viitorul este pro-viață”.

Această temă își propune să stimuleze conștientizarea și implicarea participanților și a societății în construirea unui viitor pro-viață – acel viitor în care fiecare femeie însărcinată aflată în dificultate va fi sprijinită pentru a-și naște copilul și în care viața fiecărui copil născut și nenăscut va fi valorizată la demnitatea ei deplină, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate, indiferent dacă e băiat sau fată.

O societate care nu își ocrotește copiii și nu se îngrijește de viitor nu va avea viitor. Ne adresăm tuturor oamenilor, de aceea demersul nostru este apolitic, neconfesional, nu militează pentru interzicerea avortului și nu susține nicio formă de ostracizare a femeilor.

Detalii pe marsulpentruviata.ro