Avortul, posibil doar cu aviz de la psiholog

Avortul, posibil doar cu aviz de la psiholog

Un nou de act normativ, care vizeaza modificarea legii avortului, ar putea schimba regulile dupa care se fac in Romania intreruperile de sarcina la cerere. Daca pana in prezent avortul voluntar era un act consimtit intre pacienta si medicul ginecolog, deputatii PDL Sulfina Barbu si Marius Dugulescu, initiatorii proiectului, doresc ca in viitor femeile sa apeleze si la serviciile unui psiholog inainte de a face o intrerupere de sarcina. Acesta ar trebui sa le consilieze in privinta riscurilor medicale si psihologice la care se expun in momentul in care apeleaza la aceasta procedura. Apoi, psihologul trebuie sa le dea femeilor care doresc sa faca intrerupere de sarcina un certificat, fara de care acestea nu vor mai putea face avort, mai arata propunerea de act normativ, sustinuta de 51 de deputati si senatori.

Daca aceasta lege, publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, va fi adoptata, intreruperea de sarcina nu se va mai putea face doar in urma unei programari la medicul ginecolog, indiferent daca acesta lucreaza in sistemul de stat sau la privat.

Concret, inainte de a face un avort, romancele vor trebui sa obtina un certificat de la un psiholog, dupa ce au facut cel putin o sedinta de consiliere. In cadrul acesteia, femeii i se vor prezenta si fotografii sau filme despre ceea ce presupune intreruperea de sarcina si se va uita la ecografia embrionului pe care il poarta in pantece. Dupa respectiva sedinta, femeia va trebui sa astepte 5 zile, timp in care initiatorii legii sustin ca ea va reflecta la lucrurile discutate in timpul sedintei de consiliere. Abia dupa aceea va putea sa faca intreruperea de sarcina, daca inca isi doreste acest lucru. Potrivit proiectului de lege, decizia de a face sau nu avort va apartine exclusiv femeii.

Peste 22 de milioane de avorturi, facute intre 1958 si 2008

Parlamentarii au motivat propunerea unei astfel de legi din cauza numarului mare de avorturi inregistrate la noi in tara, in special in randul femeilor tinere si care se afla la prima sarcina. Datele statistice arata ca pe teritoriul Romaniei din 1958 si 2008 s-au inregistrat 22.178.906 de intreruperi de sarcina, potrivit datelor furnizate de Asociatia ProVita, care citeaza Centrul de Calcul, Statistica Sanitara si Documentare din cadrul Ministerului Sanatatii.

Sulfina Barbu: „Avortul este masura cea mai folosita in Romania impotriva unei sarcini nedorite”

Sulfina Barbu, unul dintre initiatorii acestei legi, a declarat pentru gandul ca femeile trebuie sa fie constiente de tot ceea ce presupune efectuarea unei intreruperi de sarcina.
„Din pacate, avortul este masura cea mai folosita in Romania impotriva unei sarcini nedorite, in conditiile in care exista masuri contraceptive mult mai sanatoase si mult mai ieftine. De exemplu: o intrerupere de sarcina costa 200 de lei, in timp ce un sterilet 18 lei. Am decis sa initiem un astfel de act normativ in primul rand gandindu-ne la criza demografica si la impactul pe care acest act medical il are asupra sanatatii femeii”, ne-a spus aceasta.

Lista tarilor unde se aplica o astfel de lege

Potrugalia, Germania, Olanda, Belgia, Franta, Italia, Luxemburg si Slivacia sunt tari din Uniunea Europeana unde o astfel de lege exista si se aplica. „Adoptarea unei astfeld e legi in Romania nu este o recomandare din partea UE, dar in conditiile in care in alte state exista o astfel de reglementare si lucrurile merg foarte bine, nu vad de ce noi nu am putea avea un astfel de act normativ”, a spus Marius Spanu.
De exemplu, in Belgia femeia trebuie sa primeasca consiliere timp de cel putin sase zile inainte de a face o intrerupere de sarcina, in Germania se recomanda trei zile de gandire inainte de a lua o astfel de decizie, in timp ce in Luxemburg femeia trebuie sa astepte o saptamana dupa ce a fost consiliata.

„Din aceste motive si pentru a elimina riscul de a lua o decizie pripita, al carui deznodamant nu mai poate fi schimbat si care are efecte atat asupra femeii respective, cat si asupra viitorului natiunii, se impune ca necesara existenta unor centre/cabinete specializate pe problematica avortului, care sa asigure dreptul la informare al femii ce detine puterea de decizie in a alege”, se mai arata in actul normativ.

 

Sursa: www.gandul.info