POST si RUGACIUNE-LUNA IULIE 2012
TEMA: Nevoile fundamentale ale omului
Text de baza: 1 Ioan 4:10-11 – Nevoia fundamentala de siguranta a credinciosului este implinita de Dumnezeu. Acesta iubeste pe Dumnezeu si pe aproapele sau.
Efeseni 4:16 – Pentru ca nevoia fundamentala de valoare si importanta a credinciosului este implinita de Dumnezeu, acesta va avea valoare si semnificatie prin lucrarea pe care o face in cadrul Trupului lui Hristos, dar si in afara Trupului lui Hristos, prin vestirea lucrarii de mantuire a lui Hristos. 1 Petru 2:9b
Introducere – povestirea unei intamplari.
Un barbat, in jurul varstei de 50 de ani, a mers la un consilier ca sa primeasca un sfat cu privire la relatia cu sotia sa, care se purta cu el rece, manioasa si pusa pe cearta.Consilierul a observat ca barbatul avea o atitudine acuzatoare fata de sotia sa si l-a intrebat: „Credeti ca sunteti chemat sa va iubiti sotia asa cum isi iubeste Hristos Biserica?”Surprins de intrebare, barbatul a raspuns: „Poate ca trebuie sa o iubesc, dar si eu am nevoie de putina dragoste si respect. Ea nu face altceva decat sa ma critice si sa ma trateze cu indiferenta, iar dumneavoastra imi spuneti sa o iubesc? Cine imi va satisface nevoile mele fundamentale?”Intrebarea acestui barbat trebuie tratata cu profunzime, iar raspunsul trebuie oferit ferindu-ne de obiceiul de a da indemnuri stereotip care ar suna cam asa: „Frate, roaga-te Domnului indiferent cat de ranit esti de comportamentul sotiei tale.” O intrebare se ridica, vis-a-vis de acest barbat: „Cat de autentica este relatia sa cu Domnul?” Din perspectiva barbatului, solutia pentru casnicia sa se rezuma la schimbarea sotiei sale in asa fel incat sa-i implineasca nevoile fundamentale.
Care sunt nevoile fundamentale ale omului si cine le implineste?
I . Importanta cunoasterii atat a nevoilor fundamentale, cat si a naturii lor:
Omul a fost creat de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa. Gen.1:26-28. Iar chipul lui Dumnezeu este reflectat in om prin doua nevoi fundamentale.
Dumnezeu este o fiinta personala care, in esenta Sa, este dragoste si care, in calitatea Sa de Dumnezeu al conceptiei si al scopului, este Autorul semnificatiei. Noi, la fel, suntem niste fiinte personale, dar spre deosebire de Dumnezeul nostru infinit, de sine statator si perfect, noi suntem limitati, dependenti si cazuti. Dumnezeu este dragoste; noi avem nevoie de dragoste. Tot ceea ce face Dumnezeu este important; noi trebuie sa facem ceva care sa fie important.
Nevoile fundamentale sunt tot atat de reale ca si nevoile fizice. Asa dupa cum neglijarea nevoilor fizice (de hrana, apa, odihna, etc) conduc la moartea fizica, tot asa neglijarea nevoilor fundamentale conduc la moartea spiritului. Nevoile fundamentale ale omului sunt implinite in contextul relatiei fiecaruia dintre noi cu Dumnezeu, pentru ca apoi de pe acest fundament sa putem sluji de lauda slavei Sale. Nevoile in acest sens sunt de natura spirituala si ele sunt implinite in contextul partasiei autentice, zilnice cu Domnul.
II. Care sunt nevoile fundamentale ale omului?
Asa dupa cu mentioneaza Larry J. Crabb, in cartea sa „Fauritorii casniciei”, omul are doua nevoi fundamentale:
- Nevoia de siguranta;
- Nevoia de importanta.
Ce inseamna siguranta? Siguranta inseamna sa fii pe deplin convins/a ca, indiferent de esecurile prin care treci si de succesele pe care le atingi, dragostea celuilalt nu se schimba.
Ce inseamna importanta? Importanta inseamna sa constientizati ca sunteti parte a unui plan maret, semnificativ, etern si ca aveti abilitati si resurse pentru implinirea sa. Nevoia primordiala a barbatilor este de importanta si apoi cea de siguranta, iar a femeilor de siguranta si apoi cea de importanta. Cred ca am observat cu toti cat deranjati suntem ca barbati atunci cand sotiile noastre ne fac sugestii. De ce? Pentru ca ne simtim lezati in nevoia noastra fundamentala primordiala de importanta.
III. Cine implineste nevoile fundamentale ale omului?
Dumnezeu este Persoana care implineste nevoile fundamentale ale omului, in contextul partasiei zilnice cu El. 1 Ioan 4:10-11; 1 Cort.3:9. A fi conlucrator impreuna cu Dumnezeu, inseamna ca avem valoare in ochii Lui si Dumnezeu ne vrea sa fim conlucratori impreuna cu El.
IV. Consecintele neamplinirii nevoilor personale.
Credinciosii care nu au nevoile fundamentale implinite prin partasia zilnica cu Domnul vor trai o stare de frustare, de nemultumire, asteptand ca altii sa-i slujeasca, nu ei sa slujeasca.
Daca in familie asteptam ca partenerul sa ne implineasca nevoile fundamentale, atunci vom experimenta o relatie de cuplu denaturata de :
- Manipulare cu scopul obtinerii implinii nevoii de care eu am nevoie;
- Teama ca manipularile mele nu vor fi eficare, adica nu voi obtine ceea ce doresc eu;
- Manie si durere atunci cand manipularile mele nu isi ating scopul scontat;
- Un sentiment de vinovatie, datorat modului egoist in care abordez viata de casatorie.
V. Aplicatii:
Care este tiparul de gandire pe care il aveti cu privire la implinirea nevoilor fundamentale? Cine va implineste nevoile fundamentale: profesia, sotia, biserica sau Dumnezeu?
Lawrence J. Crabb spunea: Sa examinezi validitatea unui plan de actiune, facand apel la potentialul lui de a satisface nevoile cuiva, inseamna sa inlocuiesti autoritatea unei Biblii infailibile cu un sistem valoric umanist… Sfaturile care afirma ca: Acest lucru va fi de ajutor casniciei tale? sau:Aceasta actiune va adanci mai mult sentimentul ca esti o persoana importanta?, au mai multa greutate decat ce ne invata Biblia cu privire la casatorie.
Fie ca Dumnezeu sa ne implineasca fiecaruia dintre noi nevoile fundamentale prin partasia zilnica cu El, pentru ca astfel sa putem sluji de lauda slavei Sale.
Motive de rugaciune
- Multumire:
– Pentru suntem creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si pentru ca tot El ne implineste nevoile noastre fundamentale (siguranta si importanta) in mod deplin.
– Pentru ca suntem copiii Lui, chemati ca sa slujim de lauda slavei Sale.
- Cereri:
– Pentru a constientiza in fiecare zi valoarea partasiei cu Domnul.
– Pentru a constientiza ca numai Dumnezeu imi poate implini in mod deplin nevoile fundamentale in contextul partasiei zilnice cu El.
– Ca aceasta implinire de catre El a nevoilor fundamentale sa ne motiveze la slujire in Trupul lui Hristos, dar si in afara sa.
- Pocainta:
– Pentru ca uneori am cautat implinirea nevoilor personale si pe alte cai, decat Dumnezeu.
– Pentru ca, desi Dumnezeu ne implineste nevoile personale, prea putin slujim de lauda slavei Sale in relatiile pe care le avem.
Uniunea Bisericilor Cre?tine dupa Evanghelie din Romania
Tema anului 2012 ”BIBLIA-baza educa?iei cre?tine.”
Motto: 2 Timotei 3:16 “Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu ?i de folos…”