Clarificare cu privire la Scot McKnight si Emergent Church – Iosif Ton

Dupa cate imi pot eu aminti, am auzit prima data despre Scot McKnight din scrisoarea lui Radu Gheorghita din noiembrie 2010, in care imi semnala faptul ca acest autor a scris o carte despre gandirea Domnului Isus.

Cartea se intituleaza ”The Jesus Creed”. Mi-am facut rost de ea, am citit-o si … nu sunt de acord cu modul in care reda McKnight esenta gandirii Domnului Isus.

Apoi, in Decembrie, Christianity Today a publicat un articol de McKnight intitulat ”Jesus vs Paul” (Isus contra lui Pavel), in care autorul arata ca de la Luther incoace evanghelicii isi bazeaza teologia pe epistolele lui Pavel, dar ca in ultimii 20 de ani un numar tot mai mare de teologi incep sa-si cladeasca gandirea pe invatatura lui Isus.

McKnight arata ca teologii liberali nemti au fost primii care au afirmat ca ar fi o mare diferenta intre  gandirea lui Isus si cea a lui Pavel.

Acum, teologii evanghelici spun si ei ca ar exista o diferenta majora: Isus are in centrul invataturii Lui conceptul de Imparatia lui Dumnezeu, iar Pavel are in centrul invataturii lui conceptul de indreptatire prin credinta.

McKnight incearca sa impace cele doua tabere, propunand propria lui solutie (vezi articolul din Christianity Today). Eu nu sunt de acord cu solutia propusa de el.

Citeste continuarea articolului lui Iosif Ton pe popaspentrusuflet.wordpress.com