Iosif Ton interzis la RVE

Actiunea RVE cu privire la Iosif Ton – Marius Cruceru

Am observat ca in ultimul timp blogosfera romaneasca s-a inflamat puternic pornind de la o actiune a AGA (Adunarea Generala a Actionarilor) de la Radio Vocea Evangheliei.

S-au spus tot felul de lucruri, unii ii pling de mila lui Iosif Ton cum ca sufera “iar” pentru Cristos (asta mi se pare la limita invectivei fata de cei care au suferit in puscariile comuniste pentru credinta lor…. dar n-am avut nici cu alte ocazii asteptari mai mari de la cel care afirma chestiunea ca tot vorbim despre hermenutica ideologiza(n)ta), altii, sub capacul ironiei de prost gust si vrednica de idealuri mai inalte, propun arderea cartilor lui Iosif Ton si alte asemenea actiuni. Simpla joaca de condei. Stiu cum se face!

Altii, din naivitate si lipsa de informatie, ori dintr-o necunoastere a publicului pe care il are RVE isi dau cu parerea despre libertatea de expresie fara a tine seama de toate componentele si de de toti parametrii unei asemenea intreprinderi. Da, ar fi interesanta o asemenea discutie in contextul in care, luind si cazurile istorice, spre exemplu cel al unui extrem de bun cunoscator al Bibliei, istet foc, Calimarea. Nu? La un moment dat “a deraiat” urit de tot. Ce propuneti? Amvonul unei biserici, microfonul unei conferinte, statiile unui post de radio, coloanele unui ziar, rubricile unui oficios al cultului, toate acestea au o anumita disciplina publicistica. Cred ca  in alte situatii toti cei care s-au isterizat acum ar fi luat decizii asemanatoare celei a AGA.

Pina si de la Coca-Cola a fost dat afara un angajat (asa se spune) care, de nervi si in numele libertatii de alegere si de expresie, a strigat… “dar chiar nu se gaseste niciun automat de Pepsi in toata cosmelia asta?” :)

Citeva observatii deci:

1. Din nou se incearca manipularea acestei chestiuni spre un conflict penticostalo-baptist. Imi pare rau ca oameni destul de luminati la minte cad prada acestei lucraturi cu iz securistic. Sa ne aducem aminte ca din AGA fac parte in mod egal si baptisti si crestini dupa evangheli si penticostali. De asemenea, sa ne aducem aminte ca Iosif Ton s-a asociat nu cu miscarea penticostala, ci cu o factiune metaconfesionala, periferica si care nu este reprezentativa pentru cele trei culte care s-au asociat ca proprietar al RVE. AGA a RVE a decis ca Iosif Ton, mai ales prin ultimele luari de pozitie, nu mai reprezina nici cultul baptist, dar nici cultul penticostal.

2. Nu este Iosif Ton primul care este pus la index la RVE. S-a procedat si cu altii si din diferite motive. A facut-o chiar dinsul altora la rindul lui si fara sa se consulte cu cei din comitetele locale. Cine stie cunoaste. In comitetele locale radio se discuta probleme legate de potentiale “atacuri” in mesaje baptisti impotriva penticostalilor si invers. Anumite predici sint editate, altele sint scoase complet, anumiti cintareti, predicatori, invatatori, care nu mai stau sub autoritatea unei biserici locale in partasie cu unul dintre cele trei culte… sint, de asemenea, depozitati. Am patit-o si eu, a patit-o si Vladimir Pustan si Petrica Lascau cu comitetul local Radio Oradea… fara suparare si cu totul democratic.

3. Mi se pare normal ca in mijlocul conflictului si in momentul in care Iosif Ton insusi nu stie ce vrea (chiar azi am primit un prim mesaj-episod dintr-o serie intitulata Evanghelia Domnului Isus, o alta harcea-parcea din teologia biblica a NT…) ca cel putin temporar sa fie suspendate emisiunile realizate de dinsul. In momentul in care confuzia domneste pe internet aici ne putem permite gimnastica intelectuala, nu si in biserici, nu si in institutii. Iosif Ton este el insusi confuz si raspindeste si va mai raspindi confuzie. Chiar si fara internet cei simpli enoriasi au auzit ca “nu mai este la fel cum era si nu mai invata ce invata”. Mesajele radio nu au time-stamp, oare nu se mareste confuzia daca nu se da un sunet de trimbita deslusit?

4. Radioul are o identitate confesionala si teologica clara, atit cit permite spatiul si cadrul teologic delimitate intre cele trei culte participante. Cei din AGA au responabilitatea de a se gindi la publicul tinta reprezentat de oameni simpli, enoriasi ai bisericilor noastre, care stau departe de internet si alte surse de informare, batrini bolnavi, oameni legati de paturile de suferinta, taximetristi (unii neevanghelici, spre exemplu) etc. Decizia AGA, din cite pot banui, nu s-a luat facind abstractie de votul penticostal, care reprezinta o treime din intregul comitet. Penticostalii, la rindul lor, s-au gindit la modul in care sint reprezentati pe undele radio catre enoriasii lor dintre care unii dezavueaza cu manifestarile carismatice extremiste.

5. Trebuie tinut cont de faptul ca Iosif Ton din proprie initiativa a iesit inca din vara de sub autoritatea bisericii locale, Biserica Baptista din Portland, apoi a acceptat o invitatie (nestatutara dupa parerea mea) de a fi membru intr-o biserica penticostala (un fel de ridicare in grad la apelul de seara), iar situatia apartenentei lui la unul dintre cultele care detin RVE este neclara. Dincolo de isteriile de moment, RVE este o institutie. O institutie nu se conduce dupa sentimentalisme si dupa presiunea mediatica, ci in colaborare si partasie cu bisericile locale integrate in cele trei culte. Iosif Ton nu da socoteala la ora actuala nimanui, isi este singur autoritate si, ca in alte ocazii, membralitatea sa este cel putin neclara, daca nu contestabila. O asemenea institutie cum este RVE inseamna responsabilitate fata de un public, public spre care se indreapta mesaje pe care acesta nu le poate alege, anula, comenta, la care nu poate interactiona cum se intimpla cu mesajele pe internet spre exemplu.

6. Nu inteleg isteria legata de acest fapt cind predicile lui Iosif Ton sint bine-merci pe internet, la dispozitia tuturor. Care-i problema? Cartile sale se vind in continuare. Care-i problema? Cine vrea sa se hraneasca in continuare cu invataturile si predicile sale o poate face in deplina libertate.

Ma tem ca toata isteria aceasta muta din nou miza de la o problema cu adevarat grava, o problema teologica, spre ideea ca in spate sta un simplu joc de politica bisericeasca. Pierdem cu totii daca ne mutam in acele zone ale disputei. Petrica Lascau, Cristian Ionescu si altii au cazut deja prada ideii ca baptistii au ceva cu penticostalii si rateaza “marea binecuvintare si trezire” care a navalit peste ei.

Altii au facut caz de faptul ca baptistii au preluat AGA si au facut ce-au vrut si cu penticostalii si cu crestinii dupa evanghelie numai ca sa se razbune pe Ton. Simplista abordare si eronata.

7. Radio Vocea Evangheliei este ascultat de oameni ca pastorul Mateas de la Bratca, om care munceste cu miinile ca sa isi intretina familia. El nu este nici Chiu, nici Lascau, nu este cunoscut si ramine un om simplu, un zidar priceput, care tace si face, dar cu spirit de observatie si cu mult simt al unui tip de umor hitru. El nu filozofeaza atit cit noi si are inima de pastor, incercind sa isi apere turma. Probabil ca este unul dintre aceia care ar fi de acord cu decizia AGA.

AICI este scrisoarea sa deschisa.

S-ar putea sa nu fiti de acord cu tot ce spune acest pastor de tara (de-ar fi toti pastorii de tara astfel… ), dar nu puteti spune ca nu gindeste si ca nu stie sa se exprime.

Mentionez ca nu am intervenit deloc in scrisoare, dar parca are mai multa coerenta decit un alt text publicat recentissime de altcineva, pretins teolog, care ori n-a putut ori n-a avut curajul sa-si duca ideile pina la capat (vorba aia: am o idee care este a mea, dar nici eu nu sint de acord cu ea…) sau textul “patimile dupa Nelu Balaj”.

Articol realizat de Marius Cruceru, Sursa: mariuscruceru.ro

11 thoughts on “Actiunea RVE cu privire la Iosif Ton – Marius Cruceru”

 1. Pentru ce -frati crestini- ne cenzurati dreptul de a asculta predicile fratelui Ton la RVE? Conform carui regulament? De cand postul dvs. de radio crestin este partizan anumitor confesiuni?

  Sau oare apartenenta la o confesiune asigura „acuratetea” si „originalitatea” mesajului biblic?

  Impotriva cui luptati?

  Deschideti-va inima mai inainte sa va deschideti urechea!

  Rugaciune si apoi actiune!

  Domnul sa fie cu voi cu toti! Amin!

 2. nicu lancranjan

  Am avut si am in continuare un mare respect pentru RVE cu atat mai mult cu cat cele doua ore de emisie pe care le avem in Timisoara sunt singurele ore cu mesaj crestin din eterul timisean. Nu pot fii insa de acord cu deciziile dumneavoastra. Propovaduieste fratele Iosif Ton o alta evanghelie? Daca da atunci vrem dovada pe baza Scripturii ca ceea ce propovaduieste fratele Iosif Ton este de natura eretica. Nu indepartati pe cei ce iubesc acest post de radio prin deciziile Dumneavoastra confesionale si nu bazate pe Cuvantul Domnului.
  Cu stima

 3. Am citit scrisoarea deschia a pastorului Mateas de la Bratca si pot spune ca am ramas surprinsa de fervoarea cu care dansul apara „credinta adevarata” baptista. Nu stiu daca Domnul Isus s-ar simiti onorat de aceasta scrisoare,dar stiu ca Domnul ne iubeste si ne indeamna la dragoste si pe noi copiii Lui.
  In scrisoare desfiinteza tot ce nu tine de biserica baptista intr-un ton foarte caustic, ca apoi la sfarsitul ei sa spuna despre dragoste.Imi pare rau, dar daca nu o avem suntem arama sunatoare si chimvalul zdranganitor.
  Eu nu cunosc teologie complicata, dar stiu din paginile scripturii, ca atunci cand Domnul ne va chema pe pe fiecare pe nume, nu ne va numi: baptisti, penticostali, etc.ci vom fi BINECUVANTATII TATALUI.
  Sa ne ajute Dumnezeu pe fiecare sa-L urmam si sa ni se descopere tot mai mult in fiecare zi!
  DUMNEZEU SA NE BINECUVANTEZE PE TOTI!!!!!!

 4. Dragi frati si surori,
  Haideti sa nu strecuram tantarul si sa inghitim camila! Si sa nu ne comportam ca niste mimoze! Ce, Domnul ne-a chemat sa ascultam de domnul Ton sau sa facem front comun cu dumnealui cu pretul hranei spirituale pe care o ofera El prin acest post de radio?

  Eu daca as fi in locul multora dintre noi m-as intreba in primul rand: Cat de bine cunosc eu Cuvantul Domnului pentru a deosebi o invatatura falsa?
  Haideti sa nu-i idealizam pe oameni. Starea domnului Ton este trista si atitudinea luata de RVE este cea corecta. Inainte sa reactionati defensiv, cercetati impartial situatia.

  Apoi m-as intreba:”Cat sunt eu vulnerabil in a interpreta termenii crestini „Isus, mantuire, rugaciune, trezire spirituala, etc” ca avand adevarata insemnatate biblica?” … aici este o mare capcana a vrajmasului. Cu ani in urma am urmat un curs de apologetica si am realizat cat de infantila o astfel de concluzie. CUNOASE-TI SCRIPTURA! Domnul ne-a avertizat cu privire la lupii rapitori. Vrasmasul nu va ridica pe cineva care sa renege toata scriptura. Este viclean!
  De aceea trebuie sa avem discernamant. Sa ne incredem in Domnul care ii calauzeste pe cai carora le-a dat sarcina sa privegheze asupra sufletelor noastre.

  In ceea ce priveste pe strajeri: mari aberatii… mi se pare incredibil ce „perle” pot spune. Calitatea nu este determinata de cantitate.
  De cand ne cheama Domnul sa cautam manifestarea slavei Lui?!
  El ne cheama sa cautam pacea si sfintirea!

  Domnul nu a avut niciodata ochii inchisi caci El nici nu doarme sau atipeste. El face mari lucrari in familiile noastre. El raspunde la rugaciunile alesilor lui.
  Haideti sa avem incredere in Domnul. Sa cautam fata LUI!Sa ne sfintim vietile! Si sa nu ne inchinam fapturii in locul Creatorului!

 5. Pt. Cristina. Nu am inteles de ce „starea fratelui Iosif Ton este una trista”? Cursurile pe care le-ai luat tu au fost strict baptiste. Credinta evanghelica nu se rezuma doar la crezul baptist. Am o intrebare pentru tine. Exista doi pastori baptisti adulati de voi, care nu au fost propusi pentru excludere de la nici un post de radio crestin. Este vorba de Paul NEGRUT si Daniel CHIU. Primul este arminianist iar al doilea este calvinist. Diferenta dintre cele doua teologii este una majora, cu privire la „doctrina mantuirii”. Daca tot ai studiat apologetica si doresti sa fim „stricti”, te rog sa ne spui care din cei doi este eretic? Care din ei este proroc a lui Baal? (Marius Cruceru a validat un articol penibil semnat de Daniel Chiu in care ii face proroci ai lui Baal pe cei care nu cred exact ca si el). Acum, avand in vedere ca Evanghelia este una singura si potrivit logicii voastre, nu ai voie sa ai mai multe interpretari, te rog sa ne spui care din cei doi baptisti ar trebui exclus pentru erezie, Daniel Chiu sau Paul Negrut? Daca spui ca nici unul, atunci inseamna ca pt voi nu doctrina ci religia este totul.

 6. Voi ne preveniti „sa nu ne lasam dusi asa usor”. Dragilor, hai sa nu ne lasam dusi asa usor nici de domnii Paul Negrut, Marius Cruceru, Doru Hnatiuc si Daniel Chiu. Iosif Ton a facut pentru baptisti cat nu vor reusi sa faca astia patru in 7 vieti. Cu toate acestea, cand Iosif Ton si-a schimbat putin convingerile biblice, au sarit toti pe el ca hienele. Vreau sa va spun ca e mult mai mare discrepanta intre teologia lui Negrut si cea a lui Chiu decat este intre teologia lui Negrut, Cruceru si Ton.
  De ce nu riposteaza acestia si impotriva lui Daniel Chiu, care se declara baptist dar predica „o alta Evanghelie”? Sau „evanghelia” lui Chiu este cea „curata” si atunci cea propovaduita de Negrut, Cruceru si Hnatiuc este falsa? Va intreb in modul cel mai crestinesc.

 7. Pentru domnul pastor Mateas de la Bratca … Nu stiu daca are sau acces la internet , ar fi bine daca ar citi aici si comentariile de pe forum.Am citit scrisoarea care ati publicat-o atasata de acest articol…Domnule dumneavoastr? crede?i ca in cer Dumnezeu o sa fac? asa niste repartitii : aici sa stea penticostalii , acolo sa fie carismaticii , in partea aia sa fie crestini dupa Evanghelie dar noi? Voi ceati fost ? Baptisti… Ooo , pentru baptisti uite acolo un loc special , voi ati fost devreme tare ! Sa ?ti?i ca daca ajungeti in cer ( banuiesc ca asta va este ?inta ) o sa trebuiasca sa rezistati o vesnicie cu unii pe care ast?zi nici nu iati putea vedea in ochi …dar poate nu va trebui …Domnul niciodat? nu ne da ceva ca sa ne fie povara sau sa fim inconfortabili ! Multumesc lui Dumnezeu ca la Poarta Raiului nu e nici dumneata , nici Negrut, nici Cruceru ,nici altii baptisti, sau penticostalii sau de orice alta denominatiune …va fi însu?i El , Domnul Isus care va recunoa?te pe cei care au tr?it cu demnitate pentru El smeriti pana la poala Crucii Domnului …Cei care cu adev?rat au împlinit toata Scriptura f?r? sa ?in? asa de mult la confortul personal! Domnul sa va dea intelepciunea care vine de sus!

 8. Marincus Dorel

  Iosif Ton este cel mai intelept evanghelist din romania si poate din lume ma bucur pentru el ca a ales sa asculte de glasul Domnului chiar daca este prigonit acum ,rasplata lui va fi mare , Domnul Isus este cu el iar cei care-l denigreaza sunt influentati demonic.

 9. Fratilor, de ce oare se consuma atata energie pt raspunsuri la raspunsuri si comentarii la comenatiul comentariilor anterioare, daca este de la Dumnezeu aceasta lucrare, va dainui in ciuda oricaror impotriviri, daca nu se va risipi si in curand nimeni nu va mai fi auzit despre ea, eu tind sa cred ultima varianta, pacat de victimele colaterale.
  Faptele apostolilor 5:38 „?i acum eu v? spun: „Nu mai nec?ji?i pe oamenii ace?tia, ?i l?sa?i-i în pace! Dac? încercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici;
  Faptele apostolilor 5:39 dar dac? este de la Dumnezeu, n-o ve?i putea nimici. S? nu v? pomeni?i c? lupta?i împotriva lui Dumnezeu.”
  in rest pacea Domnului sa fie cu noi toti, amin.

 10. ION GHERGA SUEDIA

  Iubiti frati si surori vreau sa va dau un exemplu. Daca ar veni un om la mantuire din lume si i sar pune un rand de pastori din toate confesiunile,penticostali baptisti ,adventisti,stajeri,si asa mai departe inspre care religie inspre care pastor sar indrepta. ASTA inseamna ca TEOLOGIILE RELIGIILOR SUNT IDEI OMENESTI, SI NU ARE IMPORTANTA . Asa ca e valabil versetul DUCETIVA DE LA MINE CA ATI LUCRAT IN FARADELEGE. Rinduiala biserici DOMNULUI ISUS au stricato lideri cultelor. Unde gasim presedinti vicepresedinti ,consilieri in biserica primara DAR BANI SI MINDRIA IAU ORBIT PE FRATII NOSTRI . Cat despre fratele TON SI BAPTISTI E BINE SA CITEASCA CAPITOLUL DRAGOSTEA.
  DUMNEZEU SA NE LUMINEZE PE TOTI . AMIN

Comments are closed.