Reactia Aliantei Mondiale Baptiste dupa cutremurul din Haiti

(BWA)-BWAid, departamentul pentru ajutorare si dezvoltare al Aliantei Mondiale Baptiste (BWA) coordoneaza reactiile si eforturile baptistilor de ajutorare pentru victimele devastatorului cutremur ce a afectat Haiti in data de 12 ianuarie.

BWAid ofera 20 000$ pentru 2 conventii si uniuni din Caraibe si accepta donatii din partea baptistilor din intreaga lume pe pagina web a BWA, www.bwanet.org.

O echipa a BWAid Rescue24, departamentul de cautare si salvare al organizatiei internationale baptiste de ajutorare, a plecat deja spre Haiti pentru a ajuta la cautarea posibililor supravietuitori. Echipa compusa din doua persoane din Ungaria se alatura grupurilor de salvare din Statele Unite, inclusiv grupului North Carolina Baptist Men.

Comunicarea cu grupurile baptiste din Haiti- parte din insula Hispaniola, impreuna cu Republica Dominicana- a fost dificila. Rapoarte din Jamaica, o insula invecinata, precizeaza faptul ca este data disparuta mama unui student baptist din Haiti de la United Theological College of the West Indies. Alti studenti de provenienta din Haiti, de alte denominatiuni din cadrul institutiilor ecumenice, sunt nerabdatori sa primeasca stiri de la sau despre familiile lor.

„Incercam din rasputeri sa obtinem cat mai multe informatii din Haiti pe masura ce vorbim”, scria Karl Johnson, Secretarul General al Uniunii Baptiste din Jamaica. „Comunicarea clara a fost o provocare… si pana la aceasta ora nu am reusit sa luam legatura cu partenerii nostri de acolo.”

Biroul Aliantei Mondiale Baptiste a primit cereri din partea diferitelor tari, inclusiv Statele Unite si Panama, sa fie informate in privinta posibilitatii de asistenta.

Fondurile BWAid vor fi distribuite in mod egal catre 2 membre ale Aliantei, respectiv catre Conventia Baptista din Haiti si Misiunea Baptista din Haiti. „Trebuie sa dam un raspuns generos acestei catastrofe de proportii” a spus Paul Montacute, director BWAid.

Se estimeaza ca nu mai putin de 3 milioane de oameni au fost afectati in mod direct de cutremurul care s-a produs in apropierea capitalei Port Au Prince, ce are o populatie numeroasa. Numarul decedatilor, greu de estimat, este de ordinul zecilor sau sutelor de mii.

Multe cladiri, inclusiv Palatul Prezidential, au fost distruse sau au suferit severe avarii ale structurii. Cutremurul, cu magnitudinea de 7.0 grade pe scara Richter, a fost urmat de aproximativ 30 de replici a caror magnitudine a atins chiar 5.9 grade.

______________________

Avand in vedere cutremurul de proportii care a avut loc in Haiti, cu un numar foarte mare de victime si comunicatul Aliantei Mondiale Baptiste (BWA) de ajutorare a sinistratilor (vezi mai jos), UBCBR doreste sa ofere bisericilor posibilitatea de a sprijini pe fratii si surorile din Uniunea Baptista din Haiti.
In acest sens se pot face donatii in contul UBCBR (RO26 RNCB 0072 0497 1891 0001 BCR Sect 1 Bucuresti) cu destinatia „cutremur Haiti”, pana in data de 26 ianuarie 2010. Sumele colectate vor fi trimise celor in nevoie prin fondul de ajutorare al BWA.

Otniel Bunaciu
Presedinte UBCBR

Sursa: www.uniuneabaptista.ro