Biserica Ortodoxa isi modifica calendarul

Biserica Ortodoxa isi modifica calendarul

Biroul de presa al Patriarhiei Romane ne informeaza:
In calendarul crestin – ortodox roman pe anul 2011, duminica nu mai apare barata cu doua linii rosii, ci exista o continuitate intre duminica si luni, pentru a sublinia adevarul din Sfanta Evanghelie ca Domnul nostru Iisus Hristos a inviat in prima zi a saptamanii, care urmeaza dupa sambata (cf. Matei 28, 1; Marcu 16, 2, 9; Luca 24, 1; Ioan 20, 1). Deci, nu se schimba nimic in calendarul crestin – ortodox pe anul 2011, ci doar se subliniaza adevarul ca duminica, ziua Domnului, adica ziua Invierii Lui din morti, este ziua de sarbatoare care ne daruieste lumina pentru toata saptamana, ca noi sa traim viata in lumina Invierii lui Hristos si sa ne pregatim pentru invierea noastra.

In calendarul crestin – ortodox al Bisericilor de limba greaca, acesta fiind calendarul de baza al Ortodoxiei, duminica apare ca fiind prima zi a saptamanii, cum ne spune Sfanta Evanghelie, iar luni a doua zi, marti a treia zi, miercuri a patra zi s.a., adica luni este ziua a doua dupa duminica, aceasta fiind ziua intai a saptamanii.

In concluzie, calendarul crestin – ortodox roman pe anul 2011 nu schimba cu nimic ordinea zilelor, ci doar subliniaza ca saptamana nu incepe cu luni, zi de lucru, ci cu o zi duhovniceasca si anume duminica, zi de sarbatoare si de odihna. Pentru oamenii care nu cunosc suficient Sfanta Evanghelie si intelesul calendarului, ziua de luni este considerata prima zi a saptamanii, intrucat este prima zi de lucru din saptamana, dar pentru crestinii duhovnicesti si cunoscatori ai Sfintei Evanghelii si ai Traditiei duhovnicesti a Bisericii, ziua intai a saptamanii este ziua Invierii, adica duminica.

Prin urmare, nu trebuie sa ne tulburam si nici sa ne punem intrebari inutile, ci este nevoie de o intelegere mai duhovniceasca a calendarului si a timpului vietii noastre, ca timp al mantuirii care are in centrul lui adevarul Invierii lui Hristos, ca temelie a invierii noastre din pacat si din moarte.

Sursa: www.basilica.ro