Sfantul Mihai Eminescu

Liga Scriitorilor il vrea sfant pe Mihai Eminescu

Liga Scriitorilor din Romania a cerut, marti, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane canonizarea poetului Mihai Eminescu ca sfant in calendarul ortodox roman, transmite Mediafax. Liga sustine ca unul dintre motive ar fi acela ca din paginile scrise de Eminescu „razbate spiritul national-ortodox”.

Liga Scriitorilor din Romania, care are sediul la Cluj-Napoca, i-a adresat o scrisoare Patriarhului Daniel in care afirma ca spera ca propunerea „va gasi ecoul cuvenit la Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, pentru a-l aseza pe Mihai Eminescu la locul cuvenit in calendarul Sfintilor Ortodocsi Romani”.

In opinia Ligii, Eminescu merita canonizat din mai multe motive, printre care se numara si faptul ca din volumele sale „razbate spiritul national-ortodox”: „Mihai Eminescu se trage dintr-o familie ortodoxa, caminarul Gheorghe Eminovici, tatal poetului, provenea dintr-o familie de tarani romani-ortodocsi din nordul Moldovei si Raluca Eminovici, mama poetului, nascuta Jurascu, era ortodoxa”. De asemenea, Eminescu a urmat, intre anii 1858-1860, scoala primara National Hauptschule (Scoala Primara Ortodoxa Orientala) din Cernauti. In plus, in operele sale, „Eminescu reaminteste, mereu, de prima imagine vazuta la nasterea sa, un Hristos bland si iubitor, luminat la chip de o lumina de candela”.

Citeste continuarea pe hotnews.ro