Saptamana Europeana de Rugaciune 2011

Saptamana Europeana de Rugaciune 2011

Duminica – Unitatea este in inima lui Isus

Verset: Ioan 17:22, „… ei sa fie una, cum si noi suntem una.” Pasaje: Ioan 17:9-23, Luca 22:24, Marcu 3:24-25

Gandul zilei: Unitatea din trupul lui Cristos este deosebit de importanta deoarece este sursa unei marturii bune in lume. In rugaciunea Sa, Domnul spunea ca ucencii Sai trebuie sa fie uniti intre ei si cu Dumnezeu. „ … pentru ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis” (17:21). Si „Prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii” (Ioan 13:35).

Masura si natura unitatii noastre depind de cat de stransa este partasia noastra cu Domnul. In masura in care crestinul creste in Cristos si se face „partasi firii dumnezeiesti”, el rastigneste firea, lupta cu eul, biruieste mentalitatea lumeasca si traieste viata de inviere.

Lucrul acesta ar trebui sa se vada in familiile noastre, in prieteniile noastre, in cooperarea noastra in lucrarea lui Dumnezeu si in Bisericile noastre. Asa ca, ar trebui sa luptam sa pastram „unirea Duhului” (Efeseni 4:3). Aceasta lupta ne priveste pe fiecare dintre noi in mod separat; nu pe „celalalt”, ci pe „mine”, in primul rand.

Pentru ca Dumnezeu Tatal ne-a mangaiat pe noi toti cu dragostea Lui, pentru ca El ne-a incurajat si pentru ca toti suntem partasi ai aceluias Duh, si noi ar trebui sa avem aceeasi dragoste, unanimitate si mentalitate (Filipeni 2:1-2). Acest comportament reflecta inima si mintea lui Cristos (Filipeni 2:5-8). Nu putem sa facem lucrurile altfel. Nu exista o alta alternativa!

Motive de rugaciune
•       Pentru un raspuns mai maret la rugaciunea Domnului Isus
•       Ca nici o motivatie fireasca sa nu mai patrunda in Biserica
•       Ca orice atitudine de superioritate a noastra sa fie stearsa din Biserica
•       Ca sa intelegem pericolul dezbinarilor care impiedica Biserica sa fie eficienta.
•       Pentru implinirea rugaciunii lui Isus si anume, de pastrarea a unitatii in inima noastra.

Astazi ne rugam pentru:
Israel si regiunile Palestinei, Cipru, Grecia, Turcia, Italia, Malta si Macedonia

Luni – Unitatea este exprimata prin Biserica Sa

Verset: Fapte 2:1 – „erau toti impreuna in acelasi loc.”
Pasaje: Filipeni 2:2-4
Romani 12:10-11

Gandul zilei
Omul smerit cu adevarat contribuie la unitatea Bisericii deoarece ii pasa de ceea ce face bine altora. „…faceti-mi bucuria deplina, si aveti o simtire, o dragoste, un suflet si un gand. Nu faceti nimic din duh de cearta sau din slava desarta; ci in smerenie fiecare sa priveasca pe altul mai presus de el insusi” (Filipeni 2:2-3). Atunci cand eu sunt smerit, nu ma mai cert si nu mai concurez cu nimeni, ci consider ca celalalt este tot la fel de important ca si mine. In consecinta, daca dorim sa fim uniti, atunci trebuie sa fim smeriti. La urma urmei, smerenia este cheia unitatii. Omul smerit se poate privi pe sine in mod corect fata de Dumnezeu de aceea, lucrarea, sau recunoasterea celuilalt, nu mai par a fi „poveri grele”, ci lucruri corecte si normale.

Smerenia ne indeamna la slujire. Ea se lasa coborata pentru a inalta pe altii. Smerenia vede nevoile celorlalti si petrece timp si efort pentru a le sluji. Cristos a luat chipul unui rob si S-a smerit pe Sine pana la moarte pe cruce. „Caci Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata rascumparare pentru multi!” (Marcu 10:45). Smerenia isi evalueaza faptele dupa efectele lor bune avute asupra oamenilor. Prin urmare, sa ne punem intrebarea: „Oare faptele, vorbele si timpul sunt folosite pentru a hrani eul meu, sau pentru a incuraja credinta celorlalti?”

Motive de rugaciune
•       Pentru comunicare intre liderii bisericilor din fiecare oras
•       Pentru relatii apropiate care sa exprime dragoste frateasca, respect si sa promoveze unitate
•       O atitudine comuna cu privire la lucrurile cu care se confrunta societatea in care traim.
•       Cresterea cooperarii astfel incat trupul lui Cristos sa fie tot mai vizibil in fiecare oras (de exemplu, activitati caritabile, educationale, precum si alte nevoi ale orasului).

Astazi ne rugam pentru:
Moldova, Muntenegru, Ungaria, Romania, Albania, Serbia, Croatia, Bosnia, Hertegovina.

Marti – Rugaciunea si mijlocirea in unitate misca inima lui Dumnezeu

Verset – Fapte 12:5 – „Biserica nu inceta sa inalte rugaciuni catre Dumnezeu.”
Pasaje: Fapte 4:24, 29-31
Ieremia 50:4

Gandul zilei
Ca si oameni, noi ne confruntam deseori cu ignoranta. Din acest motiv, in general, viata noastra este caracterizata de incertitudini si riscuri. Dar nu la fel stau lucrurile si cu Dumnezeu, caci El cunoaste sfarsitul de la inceput. Acesta este lucrul care-l deosebeste de orice entitate falsa care pretinde ca este dumnezeu. Adevarul acesta este proclamat din nou si din nou in Cuvantul Sau (Isaia 42:8-9; 44:6-8, 46:9-11). Biserica unita din Fapte a recunoscut ca Dumnezeu este Suveran in istorie: „Stapane, Doamne…” (Fapte 4:24). Chiar si in mijlocul persecutiei si in ciuda intimidarii, Dumnezeu este Suveran! Iar Biserica se roaga.

Rugaciunea lor nu era: „Doamne, indeparteaza problemele noastre,” si nici: „Doamne, ai grija de noi,” ci „da-ne putere sa facem voia Ta.” Apoi au continuat sa marturiseasca Evanghelia in Numele Lui, in ciuda persecutiilor si a amenintarilor.

Eu sunt in siguranta in mana lui Dumnezeu, dar nu siguranta despre care vorbeste lumea, ci El ma pazeste in mana Sa si nimeni nu ma poate smulge de acolo. Scopul final al tuturor lucrurilor nu este siguranta mea, ci slava lui Dumnezeu.

In primul caz (Fapte 4), Biserica s-a umplut de Duhul Sfant si toti au continuat alergarea plini de curaj. In al doilea caz (Fapte 12), Petru a fost eliberat. Intr-adevar, Dumnezeu raspunde rugaciunilor unite ale copiilor Sai, atunci cand sunt inaltate dupa voia Lui.

Motive de rugaciune
•       Pentru Biserica persecutata, sa creasca in indrazneala si sa faca lucrarea lui Dumnezeu prin puterea Duhului Sfant.
•       Pentru deschiderea usilor in inchisorile din comunitatile si minoritatile inchise.
•       Ca in fiecare tara sa se inalte neincetat ragaciuni pentru unitate.
•       Ca bisericile din Europa sa experimenteze din nou trezirea si sa ramana treze.

Astazi ne rugam pentru:
Portugalia, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Franta si Germania.

Miercuri – O viziune comuna a Bisericii pentru orasul nostru si tara noastra

Verset: Neemia 2:12 – „… ce-mi pusese Dumnezeu in inima sa fac pentru Ierusalim.”
Pasaje: Proverbe 29: 18a
Neemia 2: 16-18
Iosua 1:10-11

Gandul zilei
Daca ni se pare ca credinta noastra este mica si nefolositoare, se poate datora faptului ca noi Il reducem pe Dumnezeul universului la o divinitate care se ingrijeste de nevoile noastre si ale familiei noastre. Cristos ne provoaca sa ne face o viziune pentru viata! „Daca deci ati inviat impreuna cu Hristos, sa umblati dupa lucrurile de sus, unde Hristos sta la dreapta lui Dumnezeu. Ganditi-va la lucrurile de sus, nu la cele de pe pamant” (Coloseni 3:1-2).

Vedeti, umblarea dupa lucrurile de sus inseamna ca tinta vietii mele este mai mare decat doar implinirea nevoilor mele. Tinta vietii mele este sa traiesc atatia ani cati ingaduie Dumnezeu si sa particip la ceea ce face Dumnezeu in generatia mea. Cand eu fac aceste lucruri, Dumnezeu se ingrijeste de nevoile mele.

Nu este posibil ca eu, ca si crestin sa-mi petrec toata viata concentrandu-ma la ceea ce voi manca, voi bea si voi imbraca (Matei 6:31-33). Nu este posibil ca rugaciunea mea, credinta mea si interesele mele sa nu includa ceea ce face Dumnezeu in lume, ceea ce face El in tara mea, in orasul meu, in biserica mea, in vecinatatea mea.

Cautarea lucrurilor de sus (din cer) inseamna ca inima mea bate pentru o lume iubita de Dumnezeu si pentru lucrarea pe care o face Dumnezeu. Asta inseamna ca imi cresc copiii cu pasiune, lucrez la serviciu si traiesc pentru planurile lui Dumnezeu. Viata mea isi gaseste scopul si implinirea in Dumnezeu.

Dumnezeu ne cheama la pocainta deoarece de multe ori interesele noastre, scopurile noastre, visele si dorintele noastre, se concentreaza doar asupra noastra, a familiilor noastre si a nevoilor noastre. Cu toate acestea, dupa ce ne impacam cu Dumnezeu, dupa ce El ne aduce din moarte la viata, El ne permite sa continuam sa traim, astfel incat sa lucram pentru Imparatia si slava Sa. Aceasta este viziunea noastra.

Motive de rugaciune
•       Ca Dumnezeu sa le dea o viziune noua prezbiterilor pentru orasul si tara lor.
•       Ca El sa-i ajute sa gaseasca modalitati de a aborda si de a transmite viziunea lor altor conducatori si turmei lor. Fie ca viziunea sa fie pastrata.
•       Ca Dumnezeu sa ne descopere starea orasului si a tarii si cum poate fi schimbata si rezidita.
•       Ca rusinea bisericii sa fie ridicata si slava Lui sa se descopere in si prin Biserica Sa.

Astazi ne rugam pentru:
Norvegia, Suedia, Islanda, Finlanda, Danemarca, Olanda si Belgia.

Sursa: Uniunea Bisericilor Crestine dupa Evanghelie