Pastor Cristian Ionescu: Condamnare la moarte

La o zi după desfășurarea cu succes a slujbelor religioase la Biserica Română Penticostală Elim, Chicago, sfidând restricțiile draconice impuse bisericilor din Illinois… sunt trist!

Nu am fost (încă) arestat, slujbele nu au fost tulburate și totul s-a desfășurat conform unui plan detaliat și solid pentru protejarea congregației noastre, dar în același timp oferindu-le, cel puțin parțial, experiența de închinare care le-a fost refuzată în ultimele două luni.

Și totuși, inima mea este foarte tristă în această dimineață (foarte, foarte devreme).

Aceasta nu este pentru că guvernatorul nu se lasă înduplecat și nici pentru că aleșii locali amenință să… vorbească cu mine (în România comunistă asta era o metodă sinistră de a sugera altceva).

„Dacă ești un lider religios, te rog să nu faci asta”, a spus Rodriguez într-o postare Facebook duminică seara. „Tocmai a trebuit să vorbesc cu un alt pastor în district pentru a opri serviciile și să respecte ordinul de izolare la domiciliu. Îl voi contacta pe acest pastor și mă voi asigura că nu se va întâmpla din nou” – Acesta a fost mesajul lui Rossana Rodriguez Sanchez, consilier municipal al orașului Chicago, membră în partidul Socialiștilor Democrați din America, text ce a fost preluat de un blog progresist de stânga.

Sunt trist pentru că sunt uimit de atitudinea pastorilor și creștinilor din acest stat! Aprecierea și acordul tacit nu mă încurajează și nu mă ajută!

Dragii mei colegi și credincioși, permiteți-mi să fiu direct, poate nu ați înțeles sau poate că nu ați vrut să înțelegeți: ne aflăm sub un ordin de pedeapsă capitală, o sentință cu moartea!

Dacă vă veți ține biserica închisă un an sau mai mult, biserica voastră va muri!

Clădirea voastră ar putea fi tot acolo, cel puțin pentru o vreme, dar o mulțime de oameni s-ar putea să nu mai revină!

Curba de aplatizare despre care se vorbește nu este doar pandemia în scădere, ci și ritmul cardiac al bisericilor noastre!

Mi-am făcut temele și știu despre ce vorbesc!

Credeți că dacă organizați slujbe cu 10, poate 50 de oameni, va rezolva problema? Mai gândiți-vă!

Dacă biserica voastră este mică, înseamnă că va fi și mai mică, plus că nu mai are loc să crească! Moare!

Dacă biserica voastră de dimensiune medie sau mare, știți deja că numai ideea de a aduce 10 sau 50 de oameni în sanctuar, și să numești asta serviciu public este o bătaie de joc!

După ultimele două luni de suspendare a serviciilor noastre bisericești, restabilirea slujbelor va fi oricum un proces lung!

Oamenii sunt timorați, confuzi și reticenți. Unii s-au obișnuit deja cu experiența online. Nu este la fel de reală, dar este mai convenabilă…

Nu au nicio idee că atunci când toată lumea va îmbrățișa acel stil de biserică, în spatele ecranului nu va fi o biserică adevărată, ci un joc video de-a biserica. Cât de egoist și necinstit este să creadă că alții ar trebui să meargă să participe la crearea experienței lor de închinare la distanță.

Așa că revin la ceea ce spuneam: Am fost condamnați la moarte!

Nu de un pluton de execuție, nu prin injecție letală și cu siguranță nu pe scaunul electric!

Din contră, este mult mai sinistru. Nu prin închiderea bisericii, ci prin a ține oamenii departe de ea și unii de alții!

Dar cum rămâne cu pericolul contaminării?

Prin măsuri restrictive de bun simț, igienizarea completă a facilităților, asigurarea de măști, mănuși și dispersoare de dezinfectant, stabilind o distanță între participanți, putem fi la fel de eficienți ca supermarketurile și magazinele de materiale de construcții.

Duminica trecută, Biserica Elim a oferit un model pentru alte biserici, dar și pentru ca oficialii guvernamentali să se inspire și să-l ia în considerare!

Autoritățile se consultă la profesioniștii medicali și economiștii pentru repornirea economiei?

Este timpul să se consulte cu noi despre modul de redeschidere a serviciilor publice bisericești, fără a emite decrete absurde care denotă ignoranță și indiferență!

Eu nu accept să fiu plasat în aceeași categorie cu stadioanele, cinematografele, spațiile de divertisment și barurile!

Noi nu oferim divertisment, noi oferim servicii vitale!

Și vă rog, aveți decența de a introduce cuvântul „biserici” în schemele voastre de restaurare, nu ne băgați la grămadă cu „adunările publice”!

Dacă magazinul alimentar este esențial pentru furnizarea de hrană pentru corpul fizic, hrana spirituală este cel puțin la fel de importantă; achiziționarea de materiale de construcții și bunuri  pentru casă are și o dimensiune spirituală, pentru că biserica este o construcție spirituală care trebuie construită și întreținută!

Politicienii trebuie să înceteze să mai pretindă că le pasă de oamenii noștri mai mult decât ne pasă nouă de ei!

Dacă vor să colaboreze cu noi, foarte bine! Dacă nu, ne vom descurca singuri!

Iar, pentru slujitorii plini de înțelepciune care nu vor să se grăbească într-o… redeschidere rapidă și matură, încă un an de așteptare vă sună bine?

Ce ziceți despre mult, mult mai mult timp? Oficialii spun că va fi nevoie de mai mult de un an pentru a găsi un vaccin (care pentru mulți dintre membrii noștri va fi o altă problemă delicată) și de multe luni până când toată lumea va fi presupusă a fi siguranță.

Dar să lăsăm la o parte toate astea! Cum rămâne cu principiul?

Am emigrat în 1987 dintr-o țară în care guvernul putea închide și chiar demola bisericile după bunul plac!

Nici măcar nu aveau nevoie de o mușamalizare! În final au pierdut!

Știți de ce? Pentru că au existat câțiva pastori care s-au ridicat împotriva tiraniei și oamenii i-au urmat!

A fost riscant, uneori fatal și incomod pentru familiile și bisericile lor!

Dar asta era datoria lor!

În România știam că drepturile noastre erau doar câteva litere pe o bucată de hârtie numită constituție. Era doar o mascaradă!

Aici, în Statele Unite, Constituția încă are valoare! Așadar, s-o facem să conteze, ca nu cumva să devină doar o bucată de hârtie!

Pastor Cristian Ionescu
Biserica Română Penticostală Elim, Chicago
Popas pentru Suflet