Anul acesta (2010) este an electoral in Cultul Penticostal. In prima parte a anului se vor organiza alegeri in bisericile locale – unii deja le-au organizat – in a doua parte se vor organiza alegerile la Comunitatile Regionale si spre sfarsitul anului se va convoca Adunarea Generala Electiva a Cultului Penticostal din Romania – anul acesta AGE e stabilita pe 19 Noiembrie, la Bistrita.
Conform regulamentului electoral, biserica locala – constituita in Adunare Generala Electiva – trebuie sa-si aleaga comitetul de conducere si sa confirme pastorul, daca in prealabil s-a facut aceasta solicitare cu cel putin 30 de zile inainte de AGE. Daca nu s-a facut aceasta solicitare si pastorul nu se supune – cum ar fi moral – unui vot de incredere, in vederea reconfirmarii, el intra din oficiu in noul comitet. Fiind alegeri democratice ( nu va lasati inselati de cei care va spun “lasa frate ca Domnul alege” – dar nu o fac in sensul ca Domnul e Suveran, ci in sensul ca “lasa, ma, ca asa e bine, tu voteaza ca-ti recomand eu” ), fiecare membru are puterea. Este unul dintre putinele momente cand o biserica locala poate promova slujitori adevarati. In cele din urma, biserica locala isi va primi slujitorii pe care ii merita. Daca nu stie sa aleaga, va trebui sa suporte ceea ce alege.
Procedura de alegeri este aceasta: AGE – cu cel putin 50% + 1 din numarul membrilor – alege propunerile pe care i le face pastorul. Adica pastorul vine cu o lista de potentiali candidati, ii prezinta Bisericii, care poate – prin vot – sa-i indeparteze pe cei nevrednici si se trece la alegerea propriu zisa pe buletinele de vot, stampilate cu stampila Bisericii (pentru a nu exista fraude!). In functie de numarul de voturi pe care le-au primit candidatii propusi, se ocupa posturile in comitet.
Procedura mai simpla ar fi ca pastorul – se intelege, pastorul reconfirmat si acceptat de Biserica – sa-si aleaga oamenii cu care poate lucra, slujitori cu calitati morale autentice si acceptati de Biserica si sa ceara un singur vot pentru toti, ca o echipa. In cazul acesta, Biserica voteaza echipa propusa de pastor. Beneficiul e ca se evita promovarea in comitet a indivizilor care vor pune piedica lucrarii si cu care pastorul nu poate lucra nicidecum.
Iata ce cred eu ca ar trebui sa faca fiecare penticostal in cadrul alegerilor locale.
1. Alegeti oamenii care v-au slujit. Bisericile nu au nevoie de voiajori, nu au nevoie de vizitatori, de musafiri si nu au nevoie nici de tirani, ele au nevoie de slujitori. Identificati-i pe cei ce slujesc si pe ei sa-i votati.
2. Lasati nepotismul de o parte. Nu iti vota neamurile daca nu au calitatea de slujitori. Daca rudele tale sunt oameni devotati Domnului, pocaiti adevarati si slujitori destoinici, atunci ii puteti vota pe baza calitatilor lor spirituale, nu a gradului de rudenie. Din nefericire, prea multi isi voteaza apropiatii si apoi se mira de ce biserica nu merge bine.
3. Alegeti oameni care se califica moral pentru slujire. Oameni duhovnicesti, cu o familie unita si exemplara, capabili sa faca o slujba, fara abateri de la disciplina Bisericii. Alegeti oameni care pun suflet in ceea ce fac pentru Biserica.
4. Sanctionati-i pe cei care nu v-au slujit. E vina voastra daca propagati incompetenta. Daca un om nu v-a slujit timp de patru ani de zile, nu va va sluji nici in viitor. Ii am aici in vedere atat pe pastori cat si pe ceilalti slujitori. Aveti curajul si revendicati-va dreptul de a fi slujiti.
5. Rugati-va Domnului sa scoata slujitori pentru Biserica Sa. Slujitorii dau directia Bisericii, ii stabilesc scopurile si mijloacele de a le atinge. O echipa slaba de slujitori nu va putea sa creasca Biserica si sa o duca o treapta mai sus. Faptul ca suntem intr-o criza eclesiala nu e o noutate, dar sa perseveram in aceasta criza pentru ca nu stim sa ne alegem slujitorii este de-a dreptul penibil.
Pentru cei ce vor sa cunoasca regulamentul electoral, click AICI.
Autor: Laurentiu Balcan, Sursa: Laurentiu Balcan