Despre Homeschooling (educatie la domiciliu) in Parlament

Despre Homeschooling (educatie la domiciliu) in Parlament

Deputata Carmen Axenie, a citit azi in parlament o declaratie privind oportunitatea (re)introducerii in sistemul de invatamant romanesc a homeschooling-ului sau a invatamantului la domiciliu. „Marea hiba a invatamantului nostru este ca nu are sau nu mai are viziune sociala, nu pune familia in centru. Avem nevoie de o reforma profunda a invatamantului romanesc si homeschooling-ul reprezinta o oportunitate” declara Carmen Axenie intr-un interviu acordat pentru HotNews.ro.

Rep: Ati citit azi in Parlament o declaratie privind Homeschooling-ul (scolire/invatamant acasa). De unde aceasta idee si ce presupune ea?

Carmen Axenie: Ideea mi-a fost sugerata recent de cateva persoane preocupate de aceasta forma de invatamant dar s-a potrivit bine si peste anumite convingeri personale in legatura cu invatamantul nostru. Ca femeie, ca sotie si ca mama ma simt responsabila, in mod firesc, de problemele familiei in zilele noastre. Or, una dintre problemele principale este educatia. Pe ce e centrata ea? Observ ca noi educam indivizi si nu persoane care maine-poimane vor intemeia familii. Aici e marea hiba a invatamantului nostru: nu are sau nu mai are viziune sociala, nu pune familia in centru.

Rep: Exista mai multe forme de homeschooling?

Carmen Axenie: La a doua intrebare va raspund mai scurt. Exista doua feluri de homeschooling: unul legalizat, in multe tari din lume, si unul ca oportunitate neimplinita in Romania. De aceea noi avem astazi cetateni romani care si-au inscris copii la scoli din Ungaria sau din alte tari care permit aceasta.

Rep: In Romania, educatia acasa era explicit mentionata de lege ca forma alternativa de invatamant inainte de nationalizarea invatamantului facuta de regimul comunist in 1948. Putem vorbi de o revenire, de similitudini cu acel sistem?

Carmen Axenie: E prematur sa vorbim inca despre proiectul de lege. Desigur ca trebuie pastrate toate elementele care ajuta societatea sa se dezvolte armonios in anii urmatori. Tema ramane deschisa si e nevoie de o dezbatere publica la vremea cuvenita in care sa fie o implicare larga.

Rep: In ce tari se practica homeschooling-ul? Aveti informatii mai multe legate de numarul celor care acceseaza aceasta forma de invatamant, rezultatele obtinute?

Carmen Axenie: Am mentionat in declaratia mea cateva tari europene precum Cehia, Franta, Belgia, Olanda, Spania, Italia, Elvetia, Marea Britanie, Ungaria, Irlanda, dar mai sunt si altele precum SUA, Israel. Desigur ca numarul celor care acceseaza invatamantul la domiciuliu este mai mic decat al celor care urmeaza scoala obisnuita. Datele despre cei care urmeaza invatamantul la domiciliu sunt publice in Uniunea Europeana. Ar putea fi obtinute in cazul unei dezbateri serioase.

Rep: Ce target credeti ca poate viza aceasta „scolire acasa” in situatia in care starea materiala a romanilor este una proasta, iar parintii cu posibilitati materiale apeleaza la scoli particulare de prestigiu?

Carmen Axenie: Homeschooling-ul poate reprezenta o oportunitate pentru acei parinti care doresc un mediu aparte – fizic si moral – pentru copiii lor. De asemenea, poate reprezenta o sansa pentru acei copii imobilizati. Dar inca o data, aceasta forma de invatamant nu trebuie privita ca o noua problema a invatamantului nostru, ci precum o solutie pe un anumit palier al lui, sau ca o afacere. Statul, in cel mai bun caz, poate economisi niste bani iar unii parinti ar putea fi multumiti ca li s-a ascultat o cerinta importanta.

Rep: Ce infrastructura presupune aceasta forma de invatamant sau cum ati gandit aplicarea ei?

Carmen Axenie: Astazi doar am ridicat mingea la fileu, cum se spune intr-un limbaj mai sportiv. Astept reactiile oficiale, cercetez problema in detaliu si o propun spre studiu unei echipe mai largi. Echipa mea de la birou lucreaza deja la o documentare.

Rep: Este homeschooling-ul o parte reala a reformei din invatamant? Ce efecte ar putea produce?

Carmen Axenie: Vorbim de multi ani despre reforma in invatamant. Aceasta nu se poate realiza printr-un tsunami care sa mature totul in cale. In opinia mea reforma inseamna deschidere catre starea actuala de lucruri sociale si economice precum si grija pentru evolutia societatii. In acest mod de a intelege, homeschooling-ul este o componenta a reformei. Una mica, dar este. In plan imediat, ar aduce un raspuns pentru acei parinti care nadajduiesc sa isi educe acasa copiii. Sa asteptam acum si reactia concetatenilor nostri.

Sursa: HotNews.ro

Declaratia citita in Parlament in 23 februarie 2010 de Deputat Axenie Carmen

Astazi, in Parlamentul Romaniei
Declaratie politica
Suprafata si profunzime in reforma educatiei romanesti
23.02.2010

Stimata doamna presedinte,
Stimate doamne si stimati domni colegi,

Din discutiile pe care le-am purtat de-a lungul anilor cu diferite persoane care lucreaza in sistemul nostru de invatamant, am aflat o seama de nemultumiri care mai de care mai urgente. De la problema salariilor, la cea a adaptarii la nevoile pietii observam parca un demaraj foarte greu si un dialog intre partile implicate in negocieri adeseori anevoios. De ce stau lucrurile asa, n-as putea sa va spun. Cert este ca nu vom putea debloca acest mare angrenaj educational folosind o fermecata cheie franceza buna la toate. Pentru fiecare set de probleme trebuie gasite solutii generoase si chiar vizionare.

Cu aceasta convingere, doresc sa va retin astazi atentia aducandu-va inainte doua sugestii recente pe care le-am primit de la cativa cetateni. Domniile lor au incercat sa imi demonstreze ca reforma invatamantului nostru risca sa ramana una de suprafata fara aplicarea unor masuri surprinzatoare pentru cei mai multi dintre noi. Va redau in continuare problemele ridicate de acestia si argumentele lor.

Prima problema se refera la evaluarea studentilor in invatamantul universitar. Multi dintre studentii de astazi au deja in portofoliile lor una sau mai multe diplome de licenta. Altii detin, pe langa licenta, diplome de masterat si chiar de doctorat. Nu e greu de inteles ca un astfel de student, trecut deja prin ani buni de studiu, si-a insusit o serie de instrumente de cercetare pe care la noua facultate nu le poate folosi aproape de loc. Evaluarea lui se face in mod clasic, prin recitarea poezioarei la examen, daca are sansa de a mai da examen oral, sau prin relatarea scrisa a unor informatii invatate precum tabla inmultirii. In loc de a spori in cercetare si in prestatii publice la diferite conferinte, studentul nostru mai dinainte scolit suporta un regres evident. Banii cheltuiti in anii anteriori pentru dezvoltarea aptitudinilor sale sunt irositi acum prin situatia pe care v-am prezentat-o. Daca dorim o reforma adevarata a invatamantului universitar, atunci trebuie sa pornim de la a recunoaste cele doua categorii mari de studenti (la prima si la a doua facultate). Evaluarea lor nu se poate face in mod eficient fara o discriminare pozitiva a metodelor. Profesorul adevarat intelege imediat nevoia acestei schimbari. Mai trebuie sa avem in fiecare universitate cativa dintre acestia, cum nu ma indoiesc ca exista.

A doua problema este si mai revolutionara, dar nu imposibila sau absurda. Este vorba despre o parte a cetatenilor romani care doresc sa-si educe acasa copiii. In alte tari europene (Cehia, Franta, Belgia, Olanda, Spania, Italia, Elvetia, Marea Britanie, Ungaria, Irlanda) aceasta forma de invatamant exista deja, purtand numele de Homeschooling (scolire acasa). Argumentele cetatenilor sunt: a) de natura pedagogica: 1. scaderea nivelului de aprofundare a informatiilor si competentelor, fapt demonstrat si de rapoartele oficiale europene cu privire la Romania; 2. detinerea unor reale posibilitati familiale (pedagogige si financiare) pentru educatia copiilor; b) de natura etica: in principal, nemultumirea parintilor vis-à-vis de atmosfera scolara uneori viciata in care se dezvolta copiii lor.

Ca parinte, mai intai, dar si ca avocat, am cumpanit cele prezentate mai sus si nu le-am gasit deloc neintemeiate. Sper ca in perioada urmatoare sa putem avea in Romania o reforma de profunzime a invatamantului nostru.

Va multumesc pentru atentie.
Deputat Carmen Axenie (PD-L)

Sursa: Carmen Axenie