Evanghelia hocus-pocus

Evanghelia hocus-pocus

Cu mai multi ani in urma am fost invitat la o evanghelizare, in localitatea M. Cum se obisnuieste  pe la noi, dupa slujba de la biserica am fost invitat la masa, la un frate pocait. Fratele chemase mai multi tineri, dar printre ei il invitase si pe un prooroc, care, la vremea aceea era foarte renumit in zona noastra. Ca oricarui  tanar mi-au trecut niste sageti prin stomac si m-am temut sa ies in evidenta, ca nu cumva sa ma descopere Domnul. Exista la momentul acela o teama serioasa de prooroci, mai ales daca aveai si niste lucruri ascunse in viata ta.

Dupa ce am servit masa, fratele prooroc si-a pus un scaun in  mijloc si a cerut o Biblie. Toti ceilalti stateam in jurul lui. Fratele ne-a luat la rand si ne-a intrebat ce numere alegem. Eu nu pricepeam la ce se refera, nu stiam de procedura aceasta, dar “norocul” meu a fost ca nu eram primul. Pe parcurs m-am prins despre ce era vorba si am inteles ce anume cerea. Fiecare trebuia sa aleaga niste numere, care reprezentau niste versete. De exemplu:  ”aleg de la 4 la 9; sau de la 1 la 3; sau de la 20 la 21 etc.” Dupa ce o persoana alegea versetele, fratele deschidea Biblia, le citea si proorocea (folosesc termenul in sens peiorativ) pe baza acelor versete. Nu mai tin minte ce versete mi-au cazut si ce mi-a zis fratele, dar, ca tanar student la teologie, am fost socat de metoda aceasta ciudata de a prooroci – metoda pe care nu o gasesti nicaieri in Biblie.

Ulterior, aveam sa aflu ca si in cadrul ortodoxiei preotul obisnuieste “sa deschida Cartea” si sa le “descopere” oamenilor viata lor, sa le “prooroceasca“. Bineinteles ca, oficial, metoda aceasta nu este agreeata de Biserica Ortodoxa – unii teologi ortodocsi o pun in randul ghicitoriei si a vrajitoriei – dar, cu cativa ani in urma, au fost mai multe reportaje filmate cu camera ascunsa, care aratau ca foarte multi preoti ortodocsi obisnuiesc sa “deschida Evanghelia“.

Banuiesc ca metoda de a “pooroci” prin deschiderea Bibliei a fost preluata din ortodoxie de catre unii (pseudo)prooroci oportunisti, care au transmis-o in mod practic credinciosilor nostri. In scurt timp, s-a ajuns ca membrii obisnuiti ai bisericilor noastre (ma refer in mod concret la cele penticostale, nu stiu cum e situatia in celelalte biserici evanghelice), sa se roage si sa ceara cuvant de la Domnul. Asa se face ca, in ciuda eforturilor intense de a pune bazele unei teologii biblice in bisericile unde slujesc, intalnesc inca destul de multi (ingrijorator de multi!) credinciosi  care pretind ca Dumnezeu le vorbeste “ prin Cuvant” – referindu-se la faptul ca aleg versete, deschid Biblia la intamplare si iau versetele care li se nimeresc ca pe o proorocie din partea Domnului. Ei cred in Evanghelia hocus-pocus!

Saptamana aceasta am discutat – impreuna cu cei din comitetul bisericii – cazul unui frate care vrea sa fie primit ca membru la noi in biserica. Nu voi intra in detalii dar, pentru a ajunge la ideea pe are vreau s-o scot in evidenta, va  pot spune ca e divortat, si-a neglijat familia (are vreo 8 copii) o lunga perioada de timp, nu are o recomandare pozitiva din partea bisericii de unde a plecat, dar cica Domnul i-a vorbit ca el se poate recasatori si ca poate sluji in biserica fara nici o problema. Bineinteles ca l-am intrebat cum i-a vorbit Domnul. Ne-a explicat ca “a cerut Cuvant de la Domnul” (adica a deschis Biblia la intamplare … hocus-pocus) si i s-a deschis de mai multe ori in Osea, la versetul care spune “du-te si ia-ti o nevasta preacurva si copii din curvie“. El a luat versetul acesta ca pe o proorocie din partea Domnului si, in ciuda explicatiilor mai mult decat clare pe care i le-am dat, cred ca a facut de mult alegerea sa asculte, cum zic adeptii Evangheliei hocus-pocus,  ”de Cuvant” si nu de noi.

As fi foarte curios sa aflu daca si in zona voastra se practica aceasta metoda si ce parere aveti voi despre ea. Sper sa aflu lucruri interesante de la voi.

Autor: Laurentiu Balcan, Sursa: Laurentiu Balcan