Senatul Romaniei – Comunicat de presa – Situatia familiei Bodnariu, Norvegia

Miercuri, 2 decembrie 2015, cu ocazia reuniunii Comisiei pentru egalitate si nediscriminare a Adunarii Parlamentare a APCE care a avut loc la Paris, senatorul Titus Corlatean, membru al Delegatiei Parlamentului Romaniei la APCE, a luat cuvantul in cadrul dezbaterii proiectului de raport cu tema Protectia drepturilor parintilor si copiilor apartinand minoritatilor religioase (raportor Valeriu Ghiletchi, Republica Moldova, Grupul Partidului Popular European).

Senatorul Corlatean a luat cuvantul in cadrul dezbaterii si a prezentat situatia familiei Bodnariu (sotul de origine romana, iar sotia norvegiana), mentionata in utimele saptamani si in presa romaneasca, in cazul careia serviciile sociale din Norvegia (Barnevernet) au intervenit pentru a prelua custodia celor cinci copii ai acestei familii, din care unul sugar, sub acuzatia de comportament radical crestin si indoctrinare a copiilor. Oficialul roman a condamnat comportamentul abuziv al institutiei norvegiene mentionate si respectiv interpretarea abuziva a principiului „interesului superior al copilului”.

In acest context a solicitat raportorului APCE sa includa acest caz in raportul care va fi prezentat plenului Adunarii si sa investigheze cele intamplate, astfel incat copiii sa fie returnati parintilor. Aceasta, cu atat mai mult cu cat de-a lungul anilor autoritatile norvegiene competente au fost la originea a numeroase actiuni care au condus si in alte cazuri si pentru diferite alte motive la despartirea abuziva de parinti a copiilor proveniti din alte state membre ale Consiliului Europei, inclusiv din Romania.

Senatorul Corlatean a subliniat importanta ca raportul sa ofere linii directoare si reguli clare pentru statele membre in domeniul protectiei drepturilor copiilor si parintilor apartinand minoritatilor religioase, de natura sa se armonizeze cu unele reguli de conduita deja stabilite prin jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului. In acest context, s-a referit si la cazul unei tinere de 19 ani din tara noastra, care si-a pierdut viata in contextul in care parintii sai apartinand cultului religios Martorii lui Iehova au refuzat sa isi dea acordul pentru transfuzia sanguina de care avea absoluta nevoie in urma unui accident feroviar cu grave consecinte asupra integritatii sale fizice.

In acest sens, parlamentarul roman a reiterat necesitatea stabiliri, la nivel european, a unor norme clare privind preeminenta dreptului inalienabil la viata, asa cum statueaza si Conventia Europeana a Drepturilor Omului in articolul 2 sau cum rezulta din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Comunicat de presa – Senatorul Titus Corlatean la Comisia pentru egalitate si nediscriminare a Adunarii Parlamentare a APCE, joi, 3 decembrie 2015