Mapamond Crestin – 8 Aprilie 2011 (video)

Din sumarul editiei:

– “Calea ferata a mortii” experimenteaza trezirea spirituala
– Evreii ultra-ortodocsi hartuiesc evreii crestini
– Influenta homosexualilor devine tot mai puternica in Regatul Unit
– Organizatia israeliana “Salveaza inima unui copil” contruieste o punte de legatura intre natiuni
– Fundatia Peniel a organizat o seara de apologetica cu tema “Dumnezeu, raul si suferinta” in Timisoara

“Calea ferata a mortii” experimenteaza trezirea spiritualamc_351_1

Calea ferata a fost proiectul dictatorului sovietic Iosif Stalin. Planul lui Stalin era sa uneasca estul cu vestul Rusiei. Calea ferata pornea din Salekhard si se termina in Igarka. Mii de detinuti politici au fost trimisi sa lucreze in Salekhard. Printre ei se afla si bunicul lui Anatoliy Marichev.

“Bunicul meu a fost considerat un dusman al statului. El era impotriva politicii lui Stalin si a fost condamnat la zece ani in lagarul de munca din Salekhard”, marturiseste Anatoliy Marichev.

La 1900 de kilometri nordest de Moscova, Salekhard este singurul oras din lume situat chiar pe Cercul Polar. Temperaturile de aici scad pana la -60 de grade. Deci era locul ideal in care dusmanii politici ai lui Stalin sa fie izolati.mc_351_3

“Majoritatea lagarelor de munca erau situate in regiuni izolate precum Cercul Polar. Cei care au inceput sa lucreze la calea ferata s-au confruntat cu aceste conditii austere.”

Furtuni de zapada iarna. Milioane de muste, tantari si microbi vara. Lucrarile de constructie a caii ferate s-au oprit in 1953, dupa moartea lui Stalin, dar raul a fost deja facut. Bunicul lui Marichev a murit alaturi de zeci de mii de detinuti politici. Oamenii numesc asta “Calea ferata a mortii” pentru ca multi n-au facut fata frigului si tantarilor.

Insemnarile istorice arata ca in gulagurile din Salekhard au fost ucisi si crestini. “Exista relatari ale martorilor oculari despre adunari secrete de rugaciune: germani din regiunea Volga, crestini rusi din Caucaz si alte locuri. Ei s-au rugat pentru aceasta zona”, ne spune Marichev.

Cu cativa ani in urma, Anatoliy Marichev s-a mutat impreuna cu familia lui in Salekhard ca sa onoreze memoria bunicului sau si a celor care au murit in lagarele din Siberia. “Acesit detinuti s-au rugat ca intr-o zi Evanghelia sa ajunga la oamenii de aici. Astazi vedem rezultatul rugaciunilor lor.”

Rezultatul este biserica Vestea Buna, o adunare evanghelica infloritoare care s-a ridicat in inima tundrei siberiene si este condusa de catre pastorul Marichev. “Oamenii din intreaga regiune se intorc la Domnul. Familiile sunt vindecate, oamenii sunt eliberati de alcool si droguri.”

Si locatia bisericii pastorului Anatoliy este foarte semnificativa. In anii 50, in exact acest loc, mii de detinuti politici si religiosi erau inchisi in lagare de munca. “Sa avem un centru spiritual, o casa de inchinare in acest loc nu este doar ceva simbolic, ci si strategic.”

mc_351_6In parteneriat cu Asociatia pentru Innoire Spirituala, care se concentreaza pe raspandirea Evangheliei in fosta Uniune Sovietica, pastorul Marichev foloseste biserica lui pentru a instrui urmatoarea generatie de lideri crestini. Mykhailo Cherenkov coordoneaza acest program. “Avem un program numit “Scoli fara ziduri” care pregateste tinerii sa mearga in misiune pe termen lung. Noi echipam, ucenicizam si apoi trimitem viitori lideri ca sa evanghelizeze comunitatile izolate din Siberia si Rusia.”

Biserica Vestea Buna instruieste tineri precum Marina Savchenko o tanara de 25 de ani din Ucraina, ca sa fie misionari cu impact. Dorinta ei este sa vesteasca Evanghelia triburilor nomade. Inainte sa poata face aceasta, trebuie sa inteleaga cultura lor. Aici intervine biserica Vestea Buna. Ei lucreaza cu aceste triburi de multi ani.

Vorbind de triburile izolate, cand nu este ocupat cu turma lui, il veti gasi pe pastorul Marichev traversand tundra ruseasca ca sa ajunga cu Evanghelia in satele nomade.

Membrii acestei biserici fac calatorii regulate ca sa aduca mancare, imbracaminte si medicamente. In aceasta calatorie, pastorul Marichev va impartasi cina unei familii de nomazi care s-a intors recent la Isus Hristos.

“Sunt foarte fericit astazi. Suntem singurii crestini din acest sat. Este ceva deosebit pentru familia mea ca sa luam cina impreuna cu alti credinciosi”, spune Valdimir, un crestin nomad.mc_351_2

In Salekhard, casa a 40 000 de locuitori, Marichev extinde influenta bisericii prin lucrarea cu orfanii, cu oamenii strazii si cu cei care traiesc cu HIV-SIDA. El spune ca toate acestea fac parte din dorinta lui de a duce mai departe mostenirea celor care au venit aici inaintea lui si au indurat vremuri grele si persecutii pentru a vedea Evanghelia predicata in Siberia si peste tot.

Anatoliy Marichev se bazeaza pe rugaciunile detinutilor. El crede ca Imparatia lui Dumnezeu va ajunge in cele mai indepartate colturi ale acestei zone pentru care stramosii lor si-au varsat sangele si s-au rugat cu mult timp in urma.

Evreii ultra-ortodocsi hartuiesc evreii crestini

mc_351_5200 de protestatari ortodocsi au organizat o demonstratie in fata casei unei evreice mesianica si impotriva a aproape 100 de membrii ai comunitati evreiesti mesianice din orasul israelian Arad, acuzandu-i de activitati misionare. Ei au fost organizati de catre gruparea agresiva antimisionara Yad L’achim si mesajul lor a fost clar.

Benny Vulcan face parte din organizatia Yad L’achim si a declarat: “Speram ca dupa aceste demonstratii si declaratii, nu va trebui sa ne intoarcem in strada pentru ca evreii mesianici, asa cum se declara ei, vor disparea din Arad.”

Yakim Figueras este pastorul uneia dintre cele patru adunari din Arad, un oras din desert cu 25 000 de locuitori, in mare parte seculari. De foarte multi ani evreii mesianici sunt agresati verbal si fizic de catre evreii religios. “Ei vin impotriva noastra fie cu jumatati de adevar, fie cu minciuni, ii amagesc pe adeptii lor si ii pornesc pe altii impotriva noastra.”mc_351_4

De multe, protestatarii se concentreaza asupra lui Polly, o vaduva si mama adoptiva. Fii ei au crescut si servesc in unitatile de elita ale armatei israiliene. Casa lui Polly este una din tintele lor din oras pentru ca una din minciunile raspandite este ca ei rapesc copii nevinovati, copii evrei, si ii boteaza in credinta crestina.

Sigulim spune ca poate face fata persecutiei pentru ca nu este singura. “Aici avem o comunitate foarte puternica. Eu nu ma tem pentru ca am un Tata Ceresc, Il am pe Yeshua ca Stapan al acestei case si stiu ca ea este inconjurata de ingeri.”

mc_351_17Politia spune ca mainile lor sunt legate si ca sunt fortati sa permita desfasurarea demonstratiilor. In timpul protestelor, un rabin a acuzat credinciosii ca incearca sa distruga poporul evreu. Pancardele protestatarilor compara credinciosii cu miscarea Hamas, spunand ca Hamas le vrea tara, in timp ce mesianicii le vor sufletele. Unii cetateni ai orasului Arad s-au saturat de proteste. In jur de 24 de locuitori seculari au organizat un contraprotest. Ei au acuzat demonstratarii de rasism si multi erau ingrijorati de felul in care protestele vor afecta orasul si tara lor. Dar Sigulim si alti credinciosi nu erau acasa. In timpul prostestelor ei s-au adunat sa se roage pentru protestatari si comunitatea lor.

Influenta homosexualilor devine tot mai puternica in Regatul Unit

Cariera psihiatrului crestin, Lesley Pilkington ar putea lua sfarsit fiindca a incercat sa ajute un barbat homosexual care a spus ca doreste sa isi schimbe orientarea sexuala. Acest incident a avut loc in 2009.mc_351_16

“Am fost abordata de catre un tanar pe nume Matthew Stines care a spus ca e homosexual, ca e foarte nefericit si ca sufera de depresie. El dorea sa isi schimbe orientarea sexuala si mi-a cerut ajutorul.” Dar numele lui real nu era Matthew Stines, ci Patrick Strudwick si motivul pentru care a mers la ea nu era adevarat.

“Sa fiu sincera, am crezut tot ce mi-a spus. Nu am avut motive sa cred altceva. Parea foarte nelinistit, imi punea cam aceleasi intrebari, dar credeam ca aceasta e din cauza ca incerca sa hotarasca daca sunt psihiatrul potrivit pentru el”, spune ea.

Lesley a spus ca in cele doua consultatii Patrick a fost hotarat in ce priveste schimbarea orientarii sexuale. Ea nu a stiut ca el era un jurnalist sub acoperire si avea ascuns un reportofon. Apoi consultatiile au luat sfarsit si a inceput cosmarul profesional al lui Lesley.

“Atunci m-a sunat sa imi spuna ca nu era cine spunea el ca este. Vocea lui era complet schimbata. A spus ca a mintit in legatura cu tot: nume, adresa, profesie, ca nu era deloc fericit, ci era un jurnalist homosexual, ca era fericit si ca scopul lui era sa ma expuna pe mine si pe cei ca mine”, isi aminteste ea.

Strudwick conduce un grup numit “Grupul operativ de oprire a terapiei reparatorii” care se opune terapiei pentru schimbarea orientarii sexuale, si a scris despre experienta sa cu Lesley in doua ziare importante din Marea Britanie. Pilkington este cercetata disciplinar de catre Asociatia Britanica pentru Consiliere si Psihoterapie. Printre abaterile ei se numara: “s-a rugat ca Dumnezeu sa-l vindece pe Strudwick de homosexualitate” si “sustine ca homosexualitatea este gresita”. Ea ar putea pierde acreditarea. Andrea Williams conduce Centrul Crestin de Consultanta Juridica care o ajuta pe Pilkington

Andrea Williams, de la Centrul Crestin de Consultanta Juridica i-a spus: “Lesley Pilkington, daca tu crezi ca un homosexual isi poate schimba comportamentul, iti vei pierde slujba, pozitia si vei pierde acreditarea profesionala.”

Miscarea homosexualilor este una din cele mai puternice miscari politice din Regatul Unit, chiar daca, conform unui sondaj, nu sunt prea multi homosexuali in Marea Britanie, ci doar 1.5% din populatie. Aceasta inseamna 750 000 de homosexuali intr-o natiune de 60 de milioane de oameni.

“A avut loc o schimbare incredibila in natiunea noastra, in mass media si mai ales in lege, si acum problema homosexualilor si interesele lor sunt tratate ca cele legate de rasa”, declara Andrea Williams.

Avocatul lui Lesley, Paul Diamond spune ca rasturnarea valorilor traditionale despre sexualitate face parte dintr-un plan mai amplu. “Ei numesc acestea drepturile omului si folosesc termeni precum “toleranta” si “diversitate”. Dar este vorba de o agenda politica neinduplecata al carui obiectiv este acela de a inlatura moralitatea iudeo-crestina din domeniul public.”

Guvernul britanic a aprobat un plan de introducere a temelor legate de homosexualitate in programa scolara, chiar si in matematica, pentru a ajuta copiii sa considere homosexualitatea ca ceva normal. Intre timp, instanta britanica a decis intr-un caz important ca ideile crestina cu privire la etica sexuala pot fi daunatoare copiilor.

“Argumentul a fost ca statul are datoria de a proteja copiii vulnerabili. Guvernul britanic a spus ca nu doreste sa fie infectat cu astfel de idei. Aceste idei fiind punctul de vedere iudeo-crestin asupra moralitatii sexuale”, spune Paul Diamond.

mc_351_11Unul din lucrurile riscante de afirmat in Marea Britanie azi, mai ales daca esti psihiatru, este ca homosexualii nu s-au nascut astfel, sau ca homosexualii pot devenii heterosexuali. Dupa investigatia sub acoperire a lui Strudwick, Asociatia Medicala Britanica considera terapia corectiva ca fiind daunatoare. Strudwick a declarat pentru stirile CBN ca “Homosexualii din Marea Britanie risca, ca peste tot, sa fie urati, netolerati si persecutati.” El a mai spus: “Nu exista nicio dovada ca terapia corectiva functioneaza. Sunt multe dovezi ca terapia corectiva este daunatoare”. El a adaugat: “Dragostea nu are nevoie de leac”. Diamond si Pilkington spun ca terapia corectiva functioneaza.

“Oamenii se schimba dupa acest tratament, are o rata ridicata de succes si nu avem dovezi ca ar fi daunatoare. Aceasta este dovada clara.”

Lesley Pilkington a spus ca stiinta sustine Cuvantul lui Dumnezeu, iar ca si crestini, suntem incurajati sa auzim ca stiinta sustine Cuvantul lui Dumnezeu si ca nu suntem nascuti astfel. Ea are un fiu homosexual si asteapta sa vada daca isi va pierde dreptul de consiliere. Ea crede ca Dumnezeu o trece prin aceasta experienta si ca o foloseste in vietile oamenilor. “Simt ca Domnul mi-a dat ocazia sa vorbesc celor de orientare homosexuala, dar care sunt nefericiti. Mesajul meu e ca nu v-ati nascut astfel. Nu trebuie sa ramaneti asa. Exista speranta. Acesta este mesajul cel mai important astazi, ca exista speranta.”

Organizatia israeliana “Salveaza inima unui copil” contruieste o punte de legatura intre natiunimc_351_12

Acesti copii arata fericiti, sanatosi si activi, dar cu doar cateva saptamani in urma, fiecare din ei era pe moarte. Toti aveau nevoie de operatie pe cord deschis si au obtinut-o datorita organizatiei „Salveaza inima unui copil” din Israel.

Simon Fisher, directorul executiv, spune ca misiunea organizatiei este aceea de a asigura operatii la inima care sa salveze viata copiilor din tarile in curs de dezvoltare. Asa a fost si in cazul lui Esther, o crestina din tribul Massai din Tanzania. Febra reumatica i-a distrus inima si nu putea primi ajutorul necesar in tara ei. Ea a devenit al 2 500-lea pacient al organizatiei „Salveaza inima unui copil”.

mc_351_13Dr. Lior Sasson, chirurgul Estherei a spus: “Inima ei era imensa, deci avea limitari chiar in lucruri simple. Ii era foarte greu chiar sa umble.”

Sora Angelika este responsabila de casa de copii unde locuieste Esther. Ea a auzit despre program de la un voluntar care calatorea cu acelasi autocar din Kenya in Tanzania. Sora Angelika a contactat organizatia si a aflat ca o echipa urma sa soseasca peste doua zile in Tanzania pentru a urca pe Kilimanjaro. Echipa s-a intalnit cu Esther, a vazut ca avea nevoie urgent de operatie si doua luni mai tarziu, ea se afla in Israel. Doctorul Lior Sasson a operat cateva ore pentru a reconstrui valva din inima lui Esther. “Acum poate duce o viata normala. Ea trebuie sa urmeze un tratament profilactic ca valva sa nu-i fie afectata din nou.”

Directorul executiv, Simon Fisher spune ca mai mult de 50% dintre copii care au fost tratati sunt palestinieni din West Bank si Fasia Gaza. “Credem ca „Salveaza mc_351_15inima unui copil” transmite un mesaj pozitiv din Orientul Mijlociu, din Israel, despre oameni de diferite nationalitati si religii care lucreaza impreuna pentru binele copiilor nostri.”

O parte din scopul programului este sa pregateasca medici din tari in curs de dezvoltare, precum Dr. Goedfrey care va lucra in Israel pentru cinci ani.

Inainte si dupa operatie, copiii locuiesc in aceasta casa, de obicei impreuna cu unul din parinti, sau cu un asistent social. Supraveghetoarea, Laura Kasis, spune ca schimbarea din copii este uluitoare. “Vedem cum copiii pleaca acasa sanatosi. Vedem cum copii care uneori abia mergeau, alearga la poarta si autobuz ca sa mearga la aeroport. Ei zambesc si asteapta cu nerabdare sa mearga acasa. Stim ca au un viitor”, spune Laura.

Fundatia Peniel a organizat o seara de apologetica cu tema “Dumnezeu, raul si suferinta” in Timisoara

mc_351_7Fundatia Peniel, in colaborare cu biserica Poarta Cerului, a organizat in data de 2 aprilie o seara de apologetica avand ca tema: “Dumnezeu, raul si suferinta”.

Nevoia unei apologetici autohtone a condus, la sfarsitul anului trecut la organizarea primei seri de acest gen, in Oradea. Evenimentul a avut un ecou pozitiv si astfel, organizatorii au hotarat sa le ofere si timisorenilor o intalnire in care sa gaseasca raspunsuri rationale la intrebari complicate.

Cei trei vorbitori au fost: Marius Ban, Iuliu Centea si Ghita Mocan.

Sursa: alfaomega.tv