Comunicat din partea pastorului Cristian Barbosu

Dragii mei,

Avand in vedere ca in ultima perioada au aparut pe internet mai multe articole tendentioase la adresa mea, a bisericii Metanoia si a organizatiei BIG-Impact din care fac parte, ma simt dator sa dau cateva raspunsuri pentru a linisti oamenii de buna credinta si a elucida adevarul si astfel, de a apara integritatea lucrarii lui Hristos. De asemenea o fac si la cererea multor credinciosi si colegi de lucrare care m-au rugat sa scriu un astfel de comunicat. Am grupat raspunsurile in 4 categorii, in functie de elementele principale ale acuzatiilor aduse.

BIG-IMPACT

Eu sunt unul din fondatorii organizatiei BIG-Impact si pentru ani de zile am fost in echipa de conducere a acesteia.

Organizatia BIG (Biserici cu Impact Global) promoveaza unitatea in diversitate dar nu promoveaza ecumenismul. Membrii organizatiei sunt pastori si lucratori cu responsabilitati importante in mai multe denominatiuni si organizatii evanghelice din Romania, persoane ale caror caracter, doctrina si lucrare pot fi verificate contactand organizatiile din care fac parte.

BIG este o platforma de cooperare evanghelica inter-denominationala, care ofera un cadru de interactiune si parteneriat cu diferite organizatii serioase din lumea evanghelica. Astfel, pe platforma BIG s-au organizat conferinte nationale la care au participat sute de pastori (inclusiv multi lideri denominationali din Romania) si au slujit nume de referinta din lumea evanghelica contemporana, precum Joseph Stowell (fostul presedinte al lui Moody in 2006), Andy Stanley (2005), James MacDonald (pastor Harvest Bible Chapel in 2007), Josh McDowel, Stuart Briscoe (2008), Ravi Zacharias (2009), Philip Yancey (2009), sau Gary Chapman (2010). Toti acesti oameni s-au asociat cu BIG si inca mentinem legaturile cu unii dintre ei, colaborand cu organizatiile pe care le reprezinta la diferite nivele.

Tot in cadrul BIG exista ATS (programul de teologie pastorala) – un parteneriat pe linie educationala cu Centrul pentru Leadership din cadrul Dallas Theological Seminary, o scoala promotoare a teologiei evanghelice conservatoare. Alti parteneri BIG sunt Josiah Venture, una dintre cele mai prolifice lucrari cu tineretul din miscarea evanghelica mondiala (organizatie ai caror lideri provin din cercurile lui John MacArthur si Moody), si Crown Financial, probabil cea mai recunoscuta organizatie evanghelica pe linie de administrare a finantelor din punct de vedere biblic.

BIG s-a asociat si cu GLS (Global Leadership Summit), o ramura a lucrarii bisericii Willow Creek, organizand cateva conferinte regionale impreuna cu ei in fiecare an. Ceea ce vreau sa subliniez este urmatorul aspect: parteneriatul cu Willow Creek este doar unul din multiplele parteneriate pe care le are BIG in intentia clara de a oferi resurse evanghelice de calitate lucratorilor din Romania, pe o platforma inter-denominationala care cauta intentionat unitatea in diversitate. Raspunsurile primite de la sutele de pastori si lucratori care au participat la aceste conferinte in ultimii ani, ne-au intarit convingerea ca Dumnezeu foloseste inclusiv resursele provenite de la GLS pentru dezvoltarea slujitorilor si largirea Imparatiei Lui. La finalul oricarei conferinte BIG, participantilor li se cere sa completeze o evaluare detaliata despre evenimentul respectiv. Din miile de evaluari primite in acesti ani, este evident ca la fiecare eveniment au fost si oameni nemultumiti, dar vasta majoritate ne-au incurajat sa continuam, ceea ce am si facut.

Consider ca BIG-Impact este una din organizatiile din Romania care pune umarul si lupta alaturi de biserica si prin biserica pentru a iesi din criza evanghelica care persista de cativa ani buni in Romania. Cred ca asta e menirea oricarei biserici sau organizatii crestine.

METANOIA

As dori sa subliniez inca de la inceput ca Metanoia nu este o miscare mesianica de salvare sau schimbare a lumii evanghelice din Romania. Suntem o biserica care, prin harul lui Dumnezeu, vrea sa ajute lucrarea lui Dumnezeu din Romania si din afara tarii.

Desi avem multe lacune si imperfectiuni, Domnul ne-a dat harul sa implinim mandatul Sau de a face ucenici, plantand mai multe biserici in ultimii 5 ani. Nu avem nici un partaneriat cu Willow Creek, nu promovam ecumenismul sau implicarea in politica, si nici vicii precum fumatul, dansul sau bautura. Credem in unitate in diversitate si avem o viziune si o strategie pentru castigarea generatiei contemporane, ajustand forma dar nealterand esenta Evangheliei, facand o diferenta intre absolute si pareri. Luptam pentru absolutele Scripturii, dar cerem respect si libertate in pareri sau la nivelul convingerilor personale.

Pentru ca tinem la rugaciune, post, Scriptura, dare de socoteala, slujire si misiune, ne-am conditionat membralitatea in biserica prin participarea la grup mic – cadrul in care fiecare membru este pastorit si vegheat in mod individual in vederea implinirii acestor discipline spirituale. Credem intr-o inchinare comunitara vie, in duh si adevar, lasand libertate in exprimare in limita decentei, simplitatii si bunului simt, promovand cantecele si stilul contemporan de inchinare, dar fara a neglija sau desconsidera si alte stiluri sau muzica prin care au fost zidite alte generatii. De aceea combinam stilul Praise&Worship cu Imnologia in fiecare serviciu divin. Alocam in schimb cel mai mult timp predicarii Cuvantului, promovand stilul expozitiv-aplicational, cladind pe doctrine biblice promovate in mediul evanghelic conservator. Ne luptam impotriva pacatului, a legalismului, a coruptiei si compromisului, a neimplicarii membrilor in slujire sau darnicie, impotriva lipsei citirii Cuvantului sau a rugaciunii, impotriva celor care nu vor sa evanghelizeze sau sa dea socoteala de umblarea lor cu Hristos.

Periodic, avem pastori si echipe de lucratori din diferite biserici din tara si strainatate care ne cer sa le expunem diferite domenii din lucrarea noastra pentru a-i ajuta. De fiecare data o facem cu drag, recunoscand intotdeauna ca suntem imperfecti, avand multe de invatat, dar, din ceea ce am primit de la Domnul dam si altora, fiindca recunoastem ca daca am realizat ceva este doar prin Harul Sau. Ne bucuram de rod bogat, vazand oameni din medii viciate ale societatii intorcandu-se la Hristos si schimbandu-si vietile, motiv pentru care punem un accent special pe evanghelizare si, de asemenea, pe implicarea in anumite domenii sociale. Pe de alta parte, nu suntem seeker-sensitive (asa cum ne asociaza unii cu Willow Creek), ci predicam Cuvantul in mod direct, personal si practic, cautand pocainta – nume care de altfel caracterizeaza esenta bisericii noastre, “Metanoia.”

Oricine este interesat de mai multe informatii cu privire la viata si implicarea bisericii, poate vizita site-ul nostru: www.bisericametanoia.ro

PERSOANA MEA

Nu imi este usor, va marturisesc, sa scriu despre mine insumi, dar de data aceasta iau modelul lui Pavel cand a fost si el obligat sa o faca sub acuzatiile false care i se aduceau.

Vreau sa stiti ca eu nu sunt altul decat ceea ce predic. Sunt conservator in teologia si hermeneutica mea, deschis in a schimba forma pentru a apara functia/esenta, ferm impotriva pacatului si a liberalismului, constient de realitatea luptei spirituale, cautand insa din plin roada si cercetarea Duhului Sfant in viata si lucrarea mea, simtindu-ma foarte responsabil inaintea lui Dumnezeu de modul in care traiesc si pastoresc biserica Lui.

Am multi prieteni dar am si multi dusmani. Nu ma bucura acest lucru, dar il iau la pachet fiindca se pare ca asta e “normalitatea” lucratorului crestin. Cred in chemarea mea de a hrani oile, nu in a-mi musca fratii, de a fi pescar de oameni si nu vanator de frati, de a lupta pentru castigarea celor pierduti, nu pentru a raspunde fariseilor sau iudaizatorilor de azi. Cred ca exista un singur Potrivnic si acela nu este fratele meu, si de aceea aleg sa lupt impotriva lui si nu impotriva fratilor care, desi difera fata de mine in pareri sau convingeri personale, Il iubesc, slujesc, si-L onoreaza pe Isus Hristos.

Este adevarat ca nu sunt de acord cu fundamentalismul sau neo-fundamentalismul care promoveaza legalismul, dar nici cu liberalismul atat de prezent in cercurile teologice europene. In acest sens, am scris un articol in 2004 in care am aratat pericolul legalismului (publicat de catre Evangelical Missiological Society) iar de cealalta parte, una dintre cele mai bune dovezi impotriva pericolului liberalismului o constituie controversa pe care am creat-o in 2010 cand am fost vorbitor principal la ELF (European Leadership Forum), probabil cea mai mare intalnire anuala a teologilor si liderilor evanghelici europeni, unde titlul mesajului meu a fost “De ce ne este rusine de Evanghelia lui Hristos”. In acel mesaj am pledat impotriva diluarii mesajului si a compromisurilor teologice in lumea evanghelica europeana.

Educatia mea si parteneriatele mele din prezent vorbesc despre traiectoria teologiei si lucrarii mele. Scolile pe care le-am absolvit sunt toate promotoare ale teologiei conservatoare evanghelice: Moody Bible Institute (BA), Dallas Theological Seminary (ThM), Trinity Evangelical Divinity School (PhD). Cu toate aceste institutii imi mentin legaturile, fiind invitat sa le reprezint sau sa le slujesc la diferite evenimente (ex. Moody Founders Week).

Toate predicile mele sunt inregistrate si pot fi accesate usor, fiindca marea majoritate sunt pe internet, televiziune sau radio – oricine poate auzi ceea ce eu cred, traiesc si predic.

Nu sunt un fan al miscarii seeker-sensitive si nu agreez miscarea bisericilor emergente, fiind chiar critic fata de teologia si extremele pe care le propaga – accentuez acest lucru pentru a clarifica acuzatiile directe care mi se aduc (si aceasta fara macar ca cineva sa ma fi intrebat?!). Sunt intr-adevar intr-un parteneriat, dar nu cu Willow Creek si nici ca reprezentant al lor (chiar si in BIG, altcineva este reprezentantul lor). Astfel, sunt intr-un parteneriat cu Harvest Bible Chapel, o miscare evanghelica care, spre surprinderea sau ignoranta acuzatorilor mei, este un raspuns la miscarea Willow Creek si nu in sensul sustinerii ei.

Referitor la acest punct/subiect, vreau sa precizez ca in curand va aparea o carte revolutionara (cred eu) in lumea evanghelica, intitulata “Vertical Church”. Prin intermediul acestei carti, autorul ei, pastorul bisericii Harvest Bible Chapel – James MacDonald, adreseaza o problema pe care, asemenea mie, si el o vede in miscarea evanghelica, si anume tendinta de a avea o biserica “orizontala” – adica mereu cautatoare de solutii si strategii omenesti pentru castigarea necredinciosilor sau instruirea credinciosilor – ceea ce miscarea seeker-sensitive, al carui exponent este Bill Hybels, propaga. In aceasta carte am si eu un fragment, deoarece cred din toata inima ca biserica trebuie sa-si indrepte tinta pe verticala, fiind prea mult orientata in prezent pe orizontala. Cred ca Dumnezeu, in Cuvantul Sau, are solutiile cele mai bune, fara a invalida anumite solutii omenesti, care in fond si la urma urmei, tot de la El vin, prin Revelatia Generala sau ratiunea pe care tot El ni le-a dat.

Ma intrebati probabil, atunci cum de faci parte din BIG si esti vorbitor in GLS (al lui Willow Creek)? Fiindca nu pot nega multitudinea de lucruri si lucrari bune pe care aceasta biserica le-a adus in miscarea evanghelica mondiala. De aceea, chiar daca am diferente fata de ei, ba chiar si critici, nu ii consider dusmani, eretici sau pierduti, ci ma orientez dupa principiul lui Pavel de a merge impreuna in lucrurile in care gandim la fel.

La fel, sustin si miscarea Peniel, care este criticata de acelasi blog, si o sustin deoarece este printre singurele miscari de tineret din Romania care aduc in mod periodic multa roada, atat cantitativ, cat si calitativ. Nu este o lucrare perfecta, precum nici a mea nu este, dar de fiecare data aduna la un loc multe biserici evanghelice si promoveaza pocainta, ceea ce eu am experimentat de fiecare data in acesti 6 ani de colaborare cu ei. De exemplu, chiar saptamana trecuta am predicat pentru Peniel la Sibiu si, pe langa multele lacrimi si marturii de pocainta la care am fost martor personal, m-am bucurat sa stau de vorba cu pastori din diferite biserici din oras care au sustinut si participat la aceasta lucrare (baptisti, crestini dupa evanghelie, penticostali, luterani, reformati).

Referitor la familia mea, Dumnezeu m-a binecuvantat cu o sotie foarte credincioasa, care provine dintr-o familie de misionari, ea crescand in campul de misiune in Africa. Anne este o femeie care este implicata in lucrarea cu femeile si cea de consiliere a bisericii, avand atat pregatire teologica cat si dar de a lucra in aceste domenii. De asemenea, fetele noastre, il urmeaza cu credinciosie pe Domnul, fiind pasionate de credinta in El.

Cu toate acestea, sunt o persoana care am multe probleme. Pot fi un tata mai bun, un sot mai bun, un pastor mai bun. Ma lupt cu sfintirea mea, cu ravna si firea mea, nu am destui prieteni necredinciosi carora sa le vestesc Evanghelia, sunt prea preocupat de studiul Scripturii si uneori neglijez evanghelizarea, prea prins in activitati si proiecte, neglijandu-mi de multe ori familia, echipa de slujire, relatiile cu oamenii. Cer mereu intelepciune si discernamant, atat in lucrare, cat si in relatii, ba chiar si in teologie, realizand ca nu de putine ori am devenit bibliolatru, uitand ca Dumnezeu ne-a dat Cuvantul ca mijloc, si nu ca scop in sine, tinta Lui fiind “sa ia Hristos chip in voi.”

Am neglijat pentru prea multi ani realitatea luptei spirituale si lucrarea Duhului Sfant, cautand sa-L mentin pe Dumnezeu impachetat frumos in cutiute teologice, uitand ca El e mai mare si mai complex decat am vrea noi sa-L conturam. In alte cuvinte … nu sunt nici pe departe acea persoana “elocventa”, acel dusman de marca, pe care unele site-uri vor sa-l portretizeze. Imi duc insa inainte menirea, stiind ca Dumnezeu este Cel ce ma cunoaste, si fiind convins ca El mi-a dat chemarea si lucrarea pe care o am. Trebuie sa recunosc smerit, ca roadele prezentei Lui imi confirma aceste lucruri si ma tin atat de hotarat pe cale, in ciuda criticilor si atacurilor care vin. Ma uit la Isus si la Pavel si vad acelasi lucru – nu fiindca ma cred ca ei – dar fiindca-mi sunt modele de viata, si de aceea perseverez, stiind ca Domnul e drept si, in timp, va scoate adevarul la lumina.

BLOGUL

Nu vreau sa vorbesc prea multe despre principalul blog (desi sunt si altele) care starneste aceste atacuri (http://ioan8.wordpress.com), dar cred ca anumite lucruri trebuie stiute de catre cei care ati primit e-mail-uri sau ati auzit despre cele scrise acolo.

Nu vreau sa-l judec pe Paul Dan – il las pe Dumnezeu sa o faca. In ziua cand a aparut primul atac pe blogul sau si am fost sesizat de cativa frati pastori din tara, am incercat sa aflu cine este acest frate pastor. Am aflat in scurt timp de la oameni in care am incredere, atat din tara cat si din strainatate, ca nu are sens sa ma consum fiindca persoana aceasta este cunoscuta pentru calomniile si minciunile aduse diferitilor slujitori din tara si strainatate. Tinand cont ca am mai avut astfel de experiente de-a lungul timpului, nu m-am consumat. Paul Dan insa mi-a scris si un email privat prin care m-a rugat sa ii dau un raspuns la acuzatiile primite si a afirmat ca mi-l va publica pe blog. Vazand ca omul totusi, are o oarecare intentie “buna”, i-am scris un raspuns cu cateva saptamani in urma, dar spre surprinderea mea, nici pana in ziua de azi, cand am postat acest comunicat, nu a fost publicat.

Fratele pastor Ovidiu Ghita i-a scris si dansul un raspuns legat de alte afirmatii defaimatoare si neadevarate legate de biserica Metanoia din Braila unde dansul, in calitate de presedinte de comunitate in acele vremi, a fost martor la cele intamplate. Nu i l-a publicat, desi in acest timp a continuat sa publice orice comentarii sau articole “incendiare” la adresa bisericilor Metanoia. Vazand acest lucru, i-am scris din nou lui Paul Dan si replica dansului a fost scurta – sa am rabdare ca are sa-l publice dar inca nu a strans destule materiale. Va las pe dumneavoastra sa intelegeti ce-a vrut sa spuna prin aceasta…

Raspunsul lui, mi-a confirmat, cel putin mie, marturia celor care il cunosc. Persoana aceasta nu cauta adevarul, ci calomnia; nici macar nu publica adevarul, ci doar fragmente si citate scoase din context, exagerari sau minciuni spuse de unii sau de altii care au avut probleme cu bisericile Metanoia. Spre exemplu, cateva din comentariile pe care el le sustine cu ardoare impotriva bisericii din Brasov, au fost scrise de persoane cu probleme in acea biserica, ba chiar si de cineva exclus din biserica pe motiv de pacat si dezbinare. Nu cred ca este drept, principial si biblic sa procedezi asa, ci, daca ai ceva cu fratele tau, cred ca Biblia ne indeamna sa urmam pasii din Matei 18 (ce sa mai zic daca ai de-a face cu un presbiter – 1 Timotei 5), ceea ce el nu a facut deloc, si, de asemenea, nici unul din cei care au scris pe blogul lui, sustinand (paradoxal chiar) ca apara Scriptura si calea Domnului, publicand acele calomnii.

Nu vreau sa mai fac exegeza pe cele scrise pe blogul acela fiindca nu cred ca e sanatos, si nu zideste pe nimeni. Cred insa ca cei care cauta adevarul vor sti cum sa-l afle, urmand modelul biblic – daca am invatat eu personal un lucru in acesti ani in care am trecut prin multe atacuri de acest gen, este sa nu ma las de principiul biblic si anume, sa nu dau crezare lor, ci sa vorbesc personal si direct cu persoana despre care am auzit acele lucruri. Din experienta mea, 95% din cele auzite despre unii sau despre altii, au fost fie minciuni, fie jumatati de adevar, intentionat ciuntit sau exagerat pentru a-si atinge scopul. Si nu e de mirare, numele lui Satan este Acuzatorul de frati, si Diabolos inseamna calomniatorul, metodele Lui fiind cunoscute, iar tintele lui principale la fel – mai ales cei aflati in lucrare. Ma doare si ma mira insa, ca uneori vad pastori care ii fac jocul. Cred ca mai sanatos si edificator ar fi sa ne rugam pentru lucratori si pastori, iar daca e sa-i criticam, sa nu uitam pasii din Matei 18 si cerintele din 1 Timotei 5.

In incheiere, vreau sa precizez ca sunt disponibil pentru toti aceia dintre dumneavoastra care aveti intrebari sau nedumeriri fata de mine sau de lucrarea noastra. In acest sens, va rog sa ma contactati personal pe adresa listata pe site-ul nostru. De asemenea, daca treceti prin Arad va invitam cu drag sa ne vizitati si sa ne intrebati personal asupra oricaror nelamuriri pe care le aveti.

Dumnezeu sa va binecuvanteze. Nu uitati, cautati adevarul, fiindca adevarul va va face liberi!

Cristian Barbosu,

Pastor, Biserica Metanoia Arad

P.S. Un site pe care vi l-as recomanda legat de blogurile crestine de acest gen este cel al lui R.C. Sproul, care desi este Calvinist si eu nu sunt (si totusi pot sa-l respect), are un articol foarte bun si sanstos pe aceasts tems, a blogurilor si pastorilor – care cred eu ar trebui ss ne dea de gandit tuturor: http://www.ligonier.org/blog/someone-wrong-internet/

 

Sursa: bisericametanoia.ro