A participat Iuda Iscarioteanul la Cina Domnului? – Samy Tuțac

Cam prea multă tulburare și dispute interminabile în ultimele zile pentru Cina Domnului, o practică menită să aducă părtășie și bucurie în Biserica lui Cristos. În Adunarea locală pe care o păstoresc am stabilit abordarea noastră pentru această perioadă neobișnuită și am decis că nu-i vom judeca pe cei care vor avea alte abordări.

Am refuzat să intru în dezbaterile pe acest subiect, dar încerc să răspund aici unei alte provocări, venită de la un prieten, legată cumva tot de Cina Domnului.
Și anume: A participat sau nu Iuda Iscarioteanul la Cina Domnului?

Să vedem ce spun Evangheliile…

1. Ioan, cel care oferă cel mai mult spațiu ultimelor zile din viața lui Isus, nu amintește nimic despre Cina Domnului. Sinopticii vorbesc toți trei. Matei și Marcu plasează descoperirea vânzătorului înainte de instituirea Cinei Domnului, iar Luca după. În schimb, Ioan este singurul care spune că Iuda, după ce a luat „bucățica” de la masa pascală, a ieșit afară.

2. Dacă punem cap la cap informațiile oferite de Ioan, Matei și Marcu, am putea trage concluzia că Iuda a plecat înainte de instituirea Cinei Domnului. Dar ne încurcă Luca, cel care plasează descoperirea vânzătorului după instituirea Cinei.

3. Având în vedere că Matei și Ioan au fost martori oculari, iar Marcu și Luca au scris în urma informațiilor primite de la alții, am putea spune că Matei și Ioan oferă informația la „prima mână”. Astfel, punând împreună informația oferită de Ioan cu cea oferită de Matei, am putea ajunge la concluzia că Iuda nu se mai afla împreună cu ceilalți ucenici la momentul instituirii Cinei Domnului.

4. Dacă a participat sau nu Iuda la Cină, Dumnezeu știe exact. Dar prezența sau absența lui de la Cină nu afectează participarea noastră la Cina Domnului și nici nu poate fi folosită ca argument pentru reglementarea participării la Masa Domnului. Mă gândeam numai la o situație ipotetică. Dacă Iuda ar vrea să participe astăzi la Cină, unde s-ar strecura mai ușor, la cei care se adună împreună (când va fi posibil), la cei care o dau online sau la cei care o împart din ușă în ușă?

Samy Tuțac

P.S. Dacă Iuda ar vrea să mă vândă, i-aș da eu 30 de arginți numai să nu mă sărute…