Cine este pastorul care a oprit casatorii dintre copii

Romii din Ramnicelu, Buzau, au ajuns celebri deoarece isi casatoreau copiii la varste fragede. Dupa ce un pastor a convertit 80% din romi la cultul penticostal, fetele au inceput sa renunte la casatoriile timpurii si sa mearga la scoala.
Comuna Ramnicelu numara in jur de 4.460 de locuitori, din care vreo 1.800 sunt romi ursari care se ocupa in principal cu vanzarea legumelor. In urma cu doi ani, Agentia France Presse a relatat despre casatoria unei fete de 5 ani cu un baiat de 16 ani din aceasta localitate. Cazul a starnit reactia institutiilor de protectie a copilului din toata Europa, inclusiv a baronesei Emma Nicholson.

„Acest scandal ne-a speriat chiar si pe noi. Cu totii am zis ca e prea de tot si de-aia ne-am intors spre Dumnezeu”, spune , unul dintre localnici, care in urma cu 11 ani si-a casatorit, la randul sau, fiul minor cu o fata de doar 8 ani. „Sotia mea era in clasa I. A fost la scoala doua saptamani, dupa care ne-am casatorit. Dupa ce am descoperit cuvantul lui Dumnezeu, mi-am dat seama ca am gresit. Azi, toata familia mea se pocaieste, iar fata mea n-o sa se casatoreasca la 8 ani, ci la 18 ani”, spune si Ionel.

Botezul in grup

150 de romi au fost botezati, sambata trecuta, in cultul penticostal. Printre ei, si familia Vasile, cu tot cu bunici, copii, nepoti. Imbracati in alb, si-au spus rugaciunea in biserica, dupa care au mers spre locul unde urmau sa fie botezati. Din 2008 pana acum peste 80% din romii din Ramnicelu s-au convertit la aceasta religie si au renuntat la casatoriile timpurii. Fetele din comunitate sunt acum incurajate sa mearga la scoala, iar abandonul scolar s-a redus drastic. Meritul pentru aceasta schimbare radicala il are pastorul Grigore Vasile, rom din comunitate in varsta de 38 de ani, tata a sapte copii. „La el in casa ne adunam, ca sa ne vorbeasca despre Dumnezeu. La inceput eram cativa, insa acum suntem multi”, povesteste Stefan Vasile. Pastorul Grigore spune ca viitorul comunitatii rome din Ramnicelu este strans legat de stoparea casatoriilor timpurii si de incurajarea educatiei in randul copiilor. „Vrem sa stopam aceste casatorii si sa incurajam mersul la scoala. Deoarece cel mai bun exemplu e cel personal, chiar fata mea a ajuns la cel mai bun liceu din Ramnicu Sarat si vreau sa ajunga la facultate”, adauga pastorul.

„Mana lui Dumnezeu a oprit toate lucrurile astea”

Principiile biblice care interzic casatoriile intre copii au schimbat mentalitatea enoriasilor romi. „Nici Procuratura, nici Politia, nici scoala, nici toate autoritatile din lumea asta nu au putut sa opreasca ceea ce era la noi. In momentul in care a intervenit mana lui Dumnezeu, acum avem fete la 16-17 ani care nu se gandesc la casatorie”, zice Vasile Dumitrache, un enorias rom. El sustine ca tot ceea ce s-a intamplat la Ramnicelu este „numai lauda lui Dumnezeu, pentru ca El a facut schimbarea”. Dupa ce s-a pocait, Vasile a anulat casatoria unui nepot de-al sau de 16 ani cu o fetita de doar 10 ani. „Era o fapta foarte rea pentru un om de rand. Acel copil nu stie ce inseamna casatoria, ce datorii are. Era ceva anormal”, explica Vasile Dumitrache.

Pocairea a redus abandonul scolar la fete

Marian Dumitrache, mediator scolar, sustine ca una dintre consecintele casatoriilor intre copii o reprezenta abandonarea scolii de catre fete. „Daca ele se maritau de mici, nu le mai lasau barbatii la scoala, pentru ca erau gelosi”, explica mediatorul scolar. Intre timp, lucrurile s-au schimbat radical. „O data cu trecerea la religia penticostala s-a simtit o crestere a prezentei elevilor romi la scoala si o scadere a abandonului scolar, in special in randul fetelor. Fetele, in ciclul V-VIII, nu mai frecventau scoala”, spune Alexandru Enache, directorul Scolii Generale nr. 1 din Ramnicelu.

Fetita maritata la 10 ani s-a intors la scoala

La Scoala Generala nr. 2 din Ramnicelu, copiii romi reprezinta 98% din totalul copiilor. Mariana V., una dintre eleve, are doar 10 ani, dar a trecut deja prin experienta unei casnicii. „Cum ai ajuns sa te mariti?” „Parintii mei au stabilit acest lucru cu parintii lui… Am stat impreuna cu sotul meu o luna si ceva”, povesteste Mariana V. Fata nu a mai mers la scoala in perioada respectiva, a stat o luna acasa la baiat, apoi, dupa ce parintii s-au pocait, acestia au luat-o acasa, au anulat casatoria si au trimis-o la scoala. Acum, Mariana spune ca-i place matematica si ca ar vrea sa mearga la liceu. Pana atunci, merge regulat la biserica si si-a propus sa nu se recasatoreasca pana nu implineste 18 ani.

Fata pastorului, singura care a ajuns la liceu

Gina Vasile, fata pastorului, este prima fata roma din Ramnicelu care a ajuns la liceu. „Am avut o ambitie foarte mare. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reusit sa iau toate examenele cu o nota foarte mare, buna – 9,86″, spune Gina. Intrebata ce parere are despre casatoriile intre copiii romi, ea este categorica: „Nu am fost niciodata de acord cu ele. Libertatea copiilor este oprita, mai ales a fetelor, care sunt obligate de parinti sa faca lucrul asta”.

Sursa: Romania Libera – GEORGE LACATUS