Emisiune de marci postale dedicata Nasterii Domnului

Emisiune de marci postale dedicata Nasterii Domnului

Romfilatelia, în colaborare cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, realizeaza o emisiune de timbre postale dedicata sarbatorii Craciunului.

„Romania-Vatican, Craciun 2010”, asa se intituleaza emisiunea de timbre postale. Organizatorii au propus o imagine de inspiratie renascentista si de aceea a fost aleasa scena Nasterii Domnului, a pictorului Gheorghe Tattarescu. Icoana este un dar pe care marele pictor l-a facut mitropolitului Iosif Naniescu. Gheorghe Tattarescu (1820-1894), pioner al neoclasicismului în pictura romaneasca, a studiat în perioada 1845-1851 la Academia „San Luca” din Roma. O mare parte din activitatea sa artistica a fost dedicata artei religioase, conceputa într-un stil personal, influentat de academismul italian si partial de iconografia traditionala bizantina.

„Punerea în acord a perspectivei ortodoxe a reprezentarii Nasterii Domnului cu cea occidentala”
Icoana Nasterii Domnului a lui Gheorghe Tattarescu va fi reprezentata pe timbrul nominal de 1 leu. Scena Nasterii Domnului propusa de Vatican este o reproducere din 1861 a unei picturi apartinand Scolii Murillo (1618-1682) si este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 3,1 lei. „Este o initiativa inedita si se doreste punerea în acord a perspectivei ortodoxe a reprezentarii Nasterii Domnului cu cea occidentala. Din punct de vedere artistic, este o apropiere foarte mare între sarbatoarea noastra ortodoxa si cea catolica. Din acest motiv, Romfilatelia s-a gandit la un parteneriat Romania-Vatican.

Sursa: www.ziarullumina.ro