Cum am ajuns aici? (Strajuiti de impostori) II – Marius Cruceru

Continuare de AICI

Asa cum am spus, prima cauza, nu cea mai importanta, dar cea mai urgenta prin vizibilitatea ei, este criza liturgica. Aceasta vine pe linga o alta criza mai serioasa, criza care se reflecta in liturgica noastra. Cum vom putea cinta si cum ne vom putea bucura inaintea Domnului, cum oare Duhul va binecuvinta prin Prezenta Sa “atmosfera” cind pacatele acanice, pacatele ascunse ne staruie prin biserici?

2. O profunda criza etica. Bisericile noastre au decazut din punct de vedere moral dupa 89. Da, stiu suna a truism de genul “unde-i multa lume e si aglomeratie”. Nu pun pe seama “libertatii” si nici “mai bine si mai sfinti eram pe vremea lui Ceausescu”. Sint baptist de prea multa vreme si am retrospectiva bine informata  ca sa nu cad prada unor asemenea ameteli. Raul vine din alta parte.

Pastorii, mai ales “lupii tineri”, unii dintre cei din generatia mea, au reusit sa distruga credibilitatea si imaginea omului care ar trebui sa se urce la amvon cu un credit cit mai mare. Lipsa de autenticitate la care tinerii sint extrem de sensibili este ultima dintre problemele pe care le avem. Invirtelile de tot felul, traiul de “sponsorizat de profesie”, lipsa preocuparii pentru munca in general, pentru pregatirea la amvon si pastorala in special, toate acestea ii fac pe oameni sa afirme: exista doua categorii de oameni, oameni care muncesc si … pastori. Lenevia, coruptia financiara si in unele cazuri evidente ale unei rusinoase intinari in trup, ii fac pe oameni sa caute altfel de conducatori, conducatori pe care ii considera “barbati curati, sfinti, pusi de-o parte”.

Ah, a propos de barbati. Lipsa de “barbatie” pina la nivelul fiziologic chiar, o anumita emasculare a tinerilor predicatori care abia reusesc sa se tirasca dupa nevasta pina la biserica ii determina pe oameni sa aleaga drept consilieri si directori spirituali pe oameni care au cit de cit “vina”, “sfoanca”.

Pacatele acoperite in biserici din teama de scandal sau din pricina unor relatii de familie (ne)-convenabile sau relatii economice (ne)-convenabile (cutare plateste nu stiu ce pastorului numai ca sa il lase in pace si ii inchide gura)…. i-au facut pe pastori sa isi piarda cu totul respectul si buna temere din partea enoriasilor.

Cirdasia cu anumite persoane, implicarea in politica locala, in afacerile dubioase din tirg, i-au transformat pe altadata respectatii pastori baptisti in “popa vost”, popa pocaitilor, un alt prestator de servicii spirituale, mic meserias religios.

Un astfel de pastor nu va indrazni sa ii intrebe cu usurinta pe unii dintre tinerii candidati la insuratoare si maritis daca s-au pastrat curati. Daca sint sinceri? Ce vor face? Doar baiautul este ruda cu noi iar mireasa e fiica sponsorului principal….

Pacate de neimaginat altadata, azi sint candidate la discipline definitive la baptistiada faza pe orase si comune, au devenit sport national.

Ei, oamenii tematori de Dumnezeu si doritori de sfintire vor cauta astfel de miscari si se vor lipi de miscari spiritualiste-emotionale care practica rugaciunea, curatirea, “eliberare” (un cuvint de care fac abuz strajerii), elibererea de pacate ascunse.

Mecanismul psihologic este extrem de complex. Unii dintre cei care se duc acolo spun ca … au fost eliberati de pacate mari. Demeter le-a gasit acul pentru cojocul bine infofolit pe firea paminteasca.

Eu cred ca ar fi fost eliberati si in alte conditii, dar acest soi de evenimente ofera conditii speciale de “stilp de aducere aminte”, pe linga frazarile generale si manipulari de genul “acolo la balcon, Duhul mi-a descoperit ca dintre toti baietii care sint acolo 15 se autosatisfac … “. Probabilitatea unei asemenea “profetii” este destul de mare in lumea in care traim. Ginditi-va la ce ocazie de a te lasa de … baut.

Nimeni nu vorbeste apoi de recaderi, de lungul drum al intunecatului catre Lumina.

Daca ar fi asa de simplu…

urmeaza 3. O majora criza teologica.

Articol realizat de Marius Cruceru. Sursa: mariuscruceru.ro