Interviu

Raul Cionca – interviu

In anul 2002-2003, Raul Cionca a fost campion european la karate, a detinut titulul european la karate.

Traiam in promiscuitate. Totul avea conotatii sexuale pentru mine: vorbirea, purtarea, felul in care ma imbracam, felul in care aratam. In sensul ca imi doream sa fiu privit, imi doream sa privesc, imi placea sa flirtez. Nu trebuia ca pacatul sa se consume neaparat, dar totul era imbracat intr-o aura de sexualitate, de lascivitate, de senzualitate.

Toata lumea si tot ceea ce faceam se invartea in jurul meu. Eu eram centrul atentiei mele, eram un tip foarte increzut.

Totdeauna aveam tendinta de a-i pune pe ceilalti intr-o lumina mai nefavorabila, de a ma ridica pe mine.

Pentru mine fetele reprezentau o modalitate de a-mi satisface propriile dorinte, propriile satisfactii. Imi placea sa ma vad frumos in ochii lor. Nu ma interesa personalitatea lor, nu ma interesau dorintele lor, nu ma interesa cine sunt si ce vor de la mine.

In momentul in care am cunoscut-o pe fata respectiva si-n momentul in care esti in prezenta raului, practic nimic nu te mai bucura. Ai impresia ca nimic nu te mai poate scapa de acolo. Ai impresia ca este ca un tunel negru, un abis, ca o cadere din care nu poti sa te mai ridici.

Scapati de promiscutate. Faceti un pas catre Dumnezeu si El va va cuprinde cu toata dragostea Lui.

Doamne, ajuta-ma. Uite au venit, au iesit fustele, au iesit imaginile voluptoase…

Reporter:
– Raul care sunt cele mai importante evenimente din viata ta de pana acum? Sportul, scoala, intalnirea cu Dumnezeu sau prietenele?

Raul Cionca:
– Acum m-ai pus intr-o situatie destul de delicata, in sensul ca mi-ai prezentat practic momentele sau aspectele esentiale din viata mea, din trecutul meu, din prezentul meu.
Acum cel mai important pentru mine este Dumnezeu. Cel mai important moment si mai frumos moment si mai gratios, a fost momentul in care Dumnezeu s-a intalnit cu mine si apoi eu cu El.
Sunt din Satu Mare. Viata mea de la o anumita varsta, cand am inceput si eu sa am constiinta de sine, a fost destul de zbuciumata.

Reporter:
– De prin clasa a VI-a, a VII-a cand incepeai sa te uiti mai mult in oglinda si sa fii mai preocupat de aspectul exterior.

Raul Cionca:
– Exact, de imaginea de sine si asa mai departe.
Toata lumea si tot ceea ce faceam se invartea in jurul meu. Eu eram centrul atentiei mele, eram un tip foarte increzut. Dar totusi de fiecare data cand faceam lucruri neplacute era ceva mult mai adanc, care-mi atragea atentia, care ma facea sa nu ma simt bine, care ma facea ca seara inainte de culcare, chiar sa-mi cer scuze.
si spunea un mare teolog la un moment dat ca doar faptul ca ne dam seama de graselile noastre este deja o mare binecuvantare. Eu mi-am dat seama de greselile mele si-am trait mult timp cu sentimentul acesta.
A urmat perioada liceului in care facand sport de performanta am avut anumite rezultate. Am avut succes si pe plan scolar si sportiv. Implicit mandria a inceput sa-si spuna cuvantul in viata mea. M-am comportat ca atare. si am devenit o persoana destul de neplacuta.
In prezenta mea doar prietenii cei mai apropiati se simteau bine, pentru ca totdeauna aveam tendinta de a-i pune pe ceilalti intr-o lumina mai nefavorabila, de a ma ridica pe mine.

Reporter:
– Ai avut intre timp si prieteni, prietene? Au inceput sa-ti placa distractiile, fetele, prieteniile?

Raul Cionca:
– Da, asa este. Am avut prieteni. Cand esti un tip extrovertit, cand nu-ti este rusine de cum arati, de alte aspecte in ceea ce te priveste, atunci bineinteles ca este usor sa-ti faci prieteni si prietene.
Pentru mine fetele reprezentau o modalitate de a-mi satisface propriile dorinte, propriile satisfactii. imi placea sa ma vad frumos in ochii lor. si-mi era suficient. Nu ma interesa personalitatea lor, nu ma interesau dorintele lor, nu ma interesa cine sunt si ce vor de la mine. Pur si simplu ma interesa ca eu sa ma simt bine in prezenta lor.
Asta pana am intalnit o domnisoara. Eram la liceu. Am crezut ca o iubesc foarte mult. Mi-am aratat sinceritatea si toate sentimentele acelea caracteristice varstei de adolescent, dar am fost dezamagit. Atunci am tras concluzia: =In momentul in care-ti arati sentimentele fata de o fata, vei fi dezamagit. Trebuie sa te comporti ca atare.=
Am ajuns la facultate si am inceput sa iau atitudine. In sensul ca, daca pana acum eram un tip increzut si nu ma interesau dorintele lor si nu ma interesa cine sunt ele, la facultate am devenit si mai rau. Ceea ce nu mi-a fost deloc folositor. Pentru ca aceasta frustrare a mea din trecut m-a determinat sa-i frustrez pe ceilalti si a acumulat in mine si mai multa amaraciune.

Reporter:
– Cum te percepeai tu in momentul cand ai castigat Campionatul European de karate, in sezonul 2002-2003, cand ai fost in punctul de maxim.

Raul Cionca:
– Au mai fost si inainte puncte de maxim, in sensul ca am participat la competitii de prestigiu si am reusit sa ajung pe podium alaturi de nume importante din lumea karate-ului.
Dar in 2002 a fost un moment deosebit pentru ca am ajuns foarte greu acolo. Am simtit in momentul acela o bucurie si o incununare, daca vreti, a eforturilor mai multor oameni.
In primul rand mi-au venit in minte parintii mei, mi-au venit in minte antrenorii, mi-au venit in minte prietenii, o profesoara careia vreau sa-i multumesc, doamna Florina Popa, care m-a sprijinit foarte mult in decizia aceasta de a merge la competitie si de a face ceea ce ma implineste.

Reporter:
– Care a fost momentul de maxim din punct de vedere spiritual, momentul intalnirii tale personale cu Domnul Isus Cristos, Cel care ti-a schimbat intreaga viata?

Raul Cionca:
– Prima oara am auzit vorbindu-se despre un Dumnezeu viu care chiar schimba viata unui om de la prietenul meu, Adrian, cu care am fost coleg de liceu. Am mers pe la el si el mi-a vorbit atunci foarte, foarte serios, foarte dezinvolt, foarte liber si linistit despre un Dumnezeu atat de real incat pe moment chiar mi-am dorit sa-L cunosc si eu pe acest Dumnezeu.
A fost momentul in care practic am inceput sa deschid Biblia, sa citesc din Biblie. Am inceput sa-mi regasesc viata sau ziua trecuta intr-un pasaj, intr-un verset, intr-un cuvant.
A fost ceva deosebit in momentul in care am inceput sa descopar ca aceasta carte este mai mult decat o scriere oarecare. Dar, exista un dar, nu am avut puterea de a lua atitudine. Nu am avut puterea si m-am zbatut, pot sa spun vreo 2-3 ani in acest joc, intre alb si negru.
Citeam din Biblie, ma rugam dar m-au stapanit mult timp pacatele mele. Oamenii le spun astazi probleme. Eu ca si crestin, vreau sa le spun pacate. Chiar am trait in promiscuitate. Chiar am fost un pacatos. Chiar sunt pacatos, dar un pacatos iertat.

Reporter:
– Care erau pacatele cu care te luptai pe vremea respectiva?

Raul Cionca:
– Unul dintre cele mai mari pacate era cel care priveste viata sexuala. Traiam in promiscuitate. Totul avea conotatii sexuale pentru mine: vorbirea, purtarea, felul in care ma imbracam, felul in care aratam.
Imi doream sa fiu privit, imi doream sa privesc, imi placea sa flirtez. Nu trebuia ca pacatul sa se consume neaparat. Dar totul era imbracat intr-o aura de sexualitate, de lascivitate, de senzualitate. Nu stiu la un moment dat toate gandurile astea care-ti intuneca privirea, te trimit intr-o lume de amorteala. Eram un tip amortit.
Am inceput sa scad din punct de vedere al randamentului pe plan sportiv si pe plan scolar. ?nvatam foarte putin, credeam ca sunt =Ombelico del Mondo= si credeam ca trebuie sa invat 2-3 zile pentru a lua un examen. Nu a fost asa.

Reporter:
– Ai fost conditionat de mediu, ti-a fost indus acest comportament sexual, aceasta sexualitate in toate lucrurile? Acest mod de a gandi se toarna cu galeata in mintile oamenilor acum. Peste tot parca lumea a innebunit. Totul este doar despre sex sau sexualitate. In orice reclama nu poti sa vezi decat lucruri care fac referire sau fac trimitere la sex.
Ai fost conditionat de mediu exterior sau pur si simplu din interiorul tau au pornit toate aceste tendinte spre pacat?

Raul Cionca:
– Analizand problema mai in profunzime, mi-ar fi usor sa dau vina pe mediul exterior. Nu as vrea nici o clipa ca sa ma dezbrac de haina vinovatiei si sa spun ca mediul a fost de vina sau anturajul. Pe urma bineinteles toate celelalte lucruri vin de la sine.
Auzind despre faptul ca este bine sa-ti pierzi virginitatea la 14-15 ani, avand prieteni care au facut asta, iti doresti si tu, nu? Si-atunci iei atitudine.
Pe urma vine varsta adolescentei tarzii, 18-19-20 de ani, cand deja esti constient si responsabil de faptele tale.
Bineinteles ajungand la facultate, am dat de un anturaj care nu a fost tocmai potrivit. Nu as vrea sa intru in amanunte si in detalii. Cert este ca aveam o viata de noapte in fiecare seara.

Reporter:
– O viata de noapte in fiecare zi.

Raul Cionca:
– Pentru mine ziua incepea in jurul orelor 22 si ajungeam dimineata la ora 4-5 mahmur.
De multe ori, de foarte multe ori ma trezeam in mijlocul rasului, trist. Bine, asta deja dupa ce ti-am spus, am inceput eu sa aflu despre Dumnezeu si sa citesc despre Dumnezeu.

Reporter:
– Exista un martor pus de Dumnezeu in om. si anume constiinta. Te-am intrebat daca ai avut senzatia ca mediul exterior te-a influentat sau a pornit din tine, pentru ca in acest moment psihologia laica spune ca omul este bun in sine insusi, dar mediul il conditioneaza sa fie rau. Pe cand Biblia spune ca omul este rau in sine insusi. si are nevoie de Altcineva care sa-l ridice de acolo.
Spre deosebire de psihologia laica care spune: =Cauta in tine insuti, vei gasi acolo radacinile bune si vei putea sa-ti rezolvi problemele=, Biblia spune: =Avem nevoie de Cristos care sa ne ridice din pacat si din mocirla.=

Raul Cionca:
– Am cautat foarte mult in mine insumi.

Reporter:
– Poti doar sa te prabusesti atunci cand cauti in tine insuti.

Raul Cionca:
– Chiar am cautat in mine insumi, dar nu am vazut prea multe porniri frumoase si pure. Eu cred ca puritatea, curatia, lumina si tot ceea ce-i frumos vine doar in momentul in care admiti ca doar Dumnezeu te-a creat, si ca El, doar El poate sa te schimbe si sa te curateasca.

Reporter:
– Fiind un om care L-ai intalnit pe Cristos, care ai fost atins de mana Lui si de puterea Lui prin Duhul Sfant, cum iti vezi viata acum? Cum Ii spui ca-L iubesti, ca este frumos, ca este viata ta?

Raul Cionca:
– Din momentul in care Dumnezeu m-a luat in mana Lui, e ca in povestea cu urmele pe nisip. Cand ne este greu spunem: =Doamne unde-ai fost?= si vedem doar pasii nostri. Dar El ne spune: =Nu, nu erau pasii tai, erau pasii Mei. Pentru ca Eu te-am luat in brate.=
Revenind la momentul despre care iti spuneam, am cunoscut o fata. Am avut atunci nesansa de a vorbi cu Diavolul. Dumnezeu s-a aratat maestru si-n acele momente si s-a folosit de acel incident, de acea clipa de umbra, de frica, pentru a ma scoate la lumina.
In momentul in care am cunoscut-o pe fata respectiva si-n momentul in care esti in prezenta raului, practic nimic nu te mai bucura. Ai impresia ca nimic nu te mai poate scapa de acolo. Ai impresia ca este ca un tunel negru, un abis, ca o cadere din care nu poti sa te mai ridici. Numai eventual zburand in sens invers.
In acele clipe l-am cunoscut pe Cusman Cionca, pastorul bisericii =Metanoia= din Timisoara. El m-a ajutat sa ma ridic. Este noua mea familie. Este biserica in care m-am integrat. Este trupul in care m-am potrivit, in care Dumnezeu m-a potrivit, pe care Dumnezeu mi l-a pregatit si pentru care vreau sa-I multumesc lui Dumnezeu.

Reporter:
– Care crezi ca este ratiunea pentru care Pavel spune: =S-alergam pentru premiul chemarii ceresti?= De ce o comparatie cu sportul?

Raul Cionca:
– Am crezut ca daca Il cunosc pe Dumnezeu, totul va fi mirific, va fi ca-ntr-un basm. Este mult mai frumos decat intr-un basm pentru ca intr-un basm sunt reguli dinainte stabilite ori in viata nu sunt, ci viata este imprevizibila.
si Dumnezeu se arata maestru in fiecare zi, la fiecare pas din alergarea mea. Se arata maestru pentru ca ingaduie incercarea si ma ajuta sa ies din ispita.
Este ceva fantastic cum El de fiecare data se foloseste de toate clipele pe care eu le consider grele si de neindurat ca sa-mi arate ca toate aceste momente au un scop foarte bine definit in umblarea mea. si anume de a ma face desavarsit. Desavarsirea aceasta culmineaza, cum scrie si in Biblie, cu dragostea de oameni, cu iubirea fata de cei din jur.
Dumnezeu ma binecuvinteaza cu dragostea celor din jur. Tot in Biblie spune ca =Dragostea celor din jur pretuieste mai mult decat aurul si agintul.= Dragostea celor din jur nu este meritul meu, nu este consecinta a ceea ce eu fac, spun sau gandesc. Este consecinta faptului ca Dumnezeu ma iubeste, imi trimite oameni care sa ma iubeasca, care sa aiba grija de mine, care sa-mi spuna ca ma iubesc.

Reporter:
– Poate sunt printre cititorii nostri persoane care si-ar dori sa devina campioni europeni la karate sau la un alt sport. Poate sunt oameni pentru care relatiile sexuale in afara casatoriei – relatii sexuale neingaduite de Biblie – constituie un mod de viata. Sau absolvirea unei scoli cum este Facultatea de Drept pe care o absolvi tu, constituie, la fel, un tel. Ce le-ai spune acestor oameni?

Raul Cionca:
– Faptul ca eu am terminat Facultatea de Drept, ca am castigat aceste competitii, ca am prieteni sau faptul ca impreuna cu Dumnezeu am iesit din promiscuitate, nu mi se datoreaza mie. Mi se datoreaza mie intr-o masura foarte mica. Se datoreza milei lui Dumnezeu.
In momentul in care eu am strigat: =Doamne, ajuta-ma. Uite au venit, au iesit fustele, au iesit imaginile voluptoase…=

Reporter:
– =…Strada-i plina de carne goala= spunea pastorul Iosif ton…

Raul Cionca:
– Am strigat la Dumnezeu: =Doamne, Dumnezeul meu, ajuta-ma, fa ceva.= si El imi da putere sa traiesc o viata corecta, dupa voia Lui.
Vreau sa le spun tuturor tinerilor sau cititorilor ca nu trebuie sa treaca pe unde am trecut eu. Nu-i nevoie.
Tatal meu imi spunea ca: =Adevaratii intelepti invata din greselile altora.= Eu va spun: =Fiti intelepti. Urmati-l pe Dumnezeu, invatati din greseala mea.=
As vrea sa va indemn pe toti, tineri, mai putin tineri: scapati de promiscutate. Faceti un pas catre Dumnezeu si El va va cuprinde cu toata dragostea Lui. Iar restul: succesul pe plan sportiv sau profesional, restul vine de la sine, restul ne sunt date pe deasupra.

Sursa: Ioan Ciobota