Muammar Gaddafi: Europa ar trebui sa se converteasca la islam

Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat la Roma, in fata unui auditoriu format din 500 de femei, ca Europa trebuie sa sa converteasca la Islam, a relatat luni presa din Italia, citata de AFP. Gaddafi a inmanat fiecarei femei din public cate o copie a Coranului. Gaddafi a afirmat ca „Islamul ar trebui sa devina religia intregii Europe si ca Mohammed a fost ulimul profet”, potrivit uneia dintre partcipante, citata de „La Stampa”. AFP precizeaza ca cele 500 de femei-hostesse au fost angajate

de o agentie specializata si platite cu 70-80 de euro pentru a asista la conferinta religioasa tinuta de liderul libian. Agentia a declarat ca tinerele, majoritatea studente ce iau parte la campanii publicitare, au fost sfatuite sa se imbrace conservator si sa nu-si decline identitatea in fata ziaristilor.

Gaddafi „nici nu a stiut ca noi suntem platite, altfel nici n-ar fi acceptat sa se intalneasca cu noi. Pentru noi a fost pur si simplu plictisitor”, a declarat o tanara pentru „La Repubblica”.

Un reprezentant al opozitiei italiene, Rosy Bindi, a declarat ca discursul lui Gaddafi a fost „o noua incalcare, umilitoare, a demnitatii femeilor din Italia”: „In loc sa-l chestioneze in legatura cu conditiile de trai ale miilor de imigranti, Guvernul Berlusconi a oferit scena cuiva care vrea sa fie inconjurat de fete frumoase in timp ce face propaganda”.

De asemenea, discursul lui Gaddafi a fost criticat de partenerii lui Berlusconi din coalitia de guvernamant de la Roma. „Cuvintele lui Gaddafi dezvaluie viziunea islamica perioculoasa pentru Europa”, a declarat Mario Borghezio, europarlamentar din Liga Nordului.

Liderul libian a ajuns duminica in Italia, pentru a marca doi ani de la semnarea unui tratat de prietenie cu premierul Silvio Berlusconi. In noiembrue 2009, Gaddafi a tinut un discurs similar in fata unei audiente formate din 200 de femei, care au fost si ele platite.

Legaturile dintre cele doua tari s-au imbunatatit semnificativ dupa semnarea acordului. Italia este in prezent al treilea investitor european in fosta sa colonie nord-africana.

Luni, Gaddafi si Berlusconi vor vizita o expozitie fotografica dedicata relatiilor dintre Italia si Libia, inclusiv din sangeroasa perioada coloniala. Cei doi lideri vor lua parte si la un spectacol ecvestru desfasurat la Tor di Quinto, in nordul Romei.

In timpul sederii la Roma, Gaddafi va locui in cortul sau de beduin, amplasat pe terenul ambasadei libiene din capitala italiana.