Să rămânem fermi, curjoşi şi vocali, în faţa duşmanilor noştri

Este dreptul lor şi datoria noastră

Cetăţeanul are drepturi garantate de lege, prin Constituţie.
Creştinul are drepturi prezentate de Dumnezeu, în Cuvânt.
Guvernul trebuie să faciliteze cunoaşterea şi împlinirea Constituţiei.
Biserica trebuie să ajute la cunoaşterea şi la împlinirea Cuvântului.
Când unui cetăţean i se încalcă drepturile garantate de Creator şi de Constiuţie, ceilalţi cetăţeni trebuie să îi sară în ajutor.
Când unui creştin nu i se respectă drepturile, ceialalţi creştini trebuie să îi vină în ajutor.
Îi mulţumim Bunului nostru Dumnezeu pentru că România are Constituţie, Cuvântul divin şi mulţi creştini.

Felul în care interpretăm Constituţia se discută la masa dialogului juridic.
Felul în care interpretăm Scripturile se poate discuta la masa dezbaterilor, prin dialog teologic. Indiferent de loc, domeniu, nivel şi rezultate, continuăm să ne respectăm şi să ne ajutăm pentru împlinirea voinţei divine.

În ultima perioadă, am auzit creştini din mediul evanghelic spunând, cu o oarecare mulţumire, că noi nu suntem aşa de afectaţi de deciziile luate de lideri în timpul pandemiei, precum creştinii din alte confesiuni. Într-o oarecare măsură este adevărat. Datorită modului în care înţelegem anumite învăţături ale Mântuitorului, restricţiile, uneori normale, alteori absurde, răutăcioase sau luate cu incompetenţă, nu ne-au afectat aşa de mult.

Ce înseamnă aceasta în mod practic? Că avem dreptul să stăm liniştiţi? Că nu trebuie să intervenim pentru respectarea drepturilor celorlalţi creştini, afectaţi mai mult decât noi? Că avem o scuză pentru tăcerea noastră? Nicidecum!

Dacă anumiţi creştini înţeleg unele învăţături din Biblie diferit şi înţelegerea aceasta nu încalcă Constituţia ţării, este dreptul lor să poată continua închinarea şi este datoria noastră să cerem insistent să li se respecte acest drept. Izolarea şi fragmentarea creştinilor nu a făcut şi nu face bine, decât duşmanului. Să îngenunchem smeriţi în faţa lui Cristos, dar să rămânem fermi, curjoşi şi vocali, în faţa duşmanilor noştri şi a duşmanilor tuturor creştinilor.

Pastor Viorel Iuga
Președinte Alianța Evanghelică din România
Președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste