Interviu

Romeo Bistreanu – Interviu

Mi-am dat seama atunci ca nu este o legenda, ca Isus este intr-adevar, Fiul lui Dumnezeu si ca trebuie sa ma raportez cumva la El. Mi-am dat seama ca si eu sunt pacatos.

Cum de esti tu gata sa te lepezi de credinta ta stramoseasca si sa treci la alta religie? Cum de nu te gandesti ca lucrul acesta e un pacat, iti renegi biserica in care te-ai nascut, biserica in care ai fost botezat?

Am invatat ca inainte de toate trebuie sa-mi iubesc sotia si sa o slujesc cat pot mai bine, iar ea incearca, de asemenea sa-mi fie un ajutor potrivit.

Ce-ar face Isus in locul meu?

Vesnicia este mai importanta decat clipa.

*********************************

Romeo Bistreanu este medic chirurg.

Reporter:
– Romeo, de multe ori, prin metode chirurgicale se poate extrage din trupul omului ceea ce este rau. Tu ai fost supus la o altfel de “operatie chirurgicala”, in care, prin puterea Duhului Sfant, prin puterea lui Dumnezeu, s-a extras din sufletul tau ceea ce a fost rau si s-a pus acolo dragostea si pacea lui Dumnezeu.
Dar inainte o prezentare scurta. Te-ai nascut in 1975 la Targu Jiu, iar in 1999 putin inainte de sfarsitul mileniului, ai absolvit Facultatea de Medicina din Timisoara. In ultimii 4 ani de facultate ai fost coleg cu sotia ta, Luana.
Cum s-a intamplat aceasta transformare din viata ta, aceasta schimbare, un alt fel de chirurgie?

Romeo Bistreanu:
– Sunt singur la parinti, am crescut intr-o familie traditional ortodoxa romana, in care de mic am fost invatat conform spiritului vremii ateiste ca nu exista Dumnezeu si ca tot ceea ce facem noi, reusim prin forte proprii. Lucrurile acestea mi s-au confirmat in buna parte prin faptul ca ma descurcam destul de bine la scoala, iar biserica o vedeam pe atunci ca fiind locul unde se desfasoara ceremonialuri legate de nastere, cununie, moarte, iar unii oameni care merg constant la biserica sunt cei care sunt slabi si nu pot sa reuseasca in viata prin forte proprii.

Reporter:
– Iar unele servicii pe care le oficiaza biserica se aplica si celor care au trecut prin mana unor chirurgi. Sper ca sintagma: “operatia a reusit, pacientul a murit” sa nu aiba niciodata legatura cu tine.JJ

Romeo Bistreanu:
– Sa speram ca este o sintagma apusa, neadevarata si ca nu o vom mai intalni in chirurgie.
Desi pe vremea aceea aveam bune rezultate la scoala si pot sa zic ca eram printre primii nu intotdeauna reuseam sa-mi ating scopurile doar prin munca cinstita, prin invatatura de zi cu zi si ajunsesem la concluzia ca pot sa fac si unele compromisuri pentru a atinge un scop bun, pentru a lua o nota buna, pentru a-mi multumi parintii, pentru a obtine aprecieri din partea rudelor, a prietenilor si astfel am ajuns la concluzia ca scopul scuza mijloacele.
In facultate, la inceputul anului 6, Luana, prietena mea de atunci, actuala mea sotie, m-a induplecat sa merg la un film care se numea „Viata lui Isus”. Auzisem despre Isus, stiam cate ceva din traditia populara, dar nu eram convins ca este intr-adevar ceva real, ceva adevarat.
Mai degraba credeam ca e legenda, o poveste in care e frumos sa crezi pentru ca ajuta sufletul sa se purifice. stiam cum sunt obiceiurile de Pasti, de Craciun. Mai ales dupa `89 toata lumea era mult mai pioasa cu aceste evenimente. Mergea foarte multa lume la biserica.

Reporter:
– Brusc, dupa `89, toata lumea si-a tras o palma peste frunte si si-a spus: fantastic exista Dumnezeu! J

Romeo Bistreanu:
– Romanului ii place sa considere ca exista Dumnezeu atunci cand vede ca este scos dintr-o incercare, dintr-o treaba dificila.
Asadar, eram in anul 6, am mers cu Luana la acel film si dupa aceea am fost contactat de cativa tineri care mi-au propus sa avem o discutie si sa vedem de fapt cine este Cristos, cine a fost Isus Cristos?
Eu am cautat sa inteleg atunci logic si argumentat de ce este Isus Cristos Fiul lui Dumnezeu si care sunt dovezile pentru aceasta?
In urma unei astfel de discutii am ajuns la concluzia ca intr-adevar, Dumnezeu a iubit lumea, L-a dat pe singurul Sau Fiu sa moara pentru pacatele omenirii, iar dovada faptului ca El a fost Fiul lui Dumnezeu este insusi faptul ca El a inviat si El este acum viu.
Nici un alt Dumnezeu sau nici o alta forma de divinitate nu poate fi comparata cu Isus. De ce? Pentru ca Isus este acum viu. Te poti duce la mormantul lui Budda, te poti duce sa te inchini in alte locuri, dar la mormantul lui Isus nu te poti duce pentru ca Isus este sus, e viu, e la dreapta Tatalui, nu-i poti gasi acolo ramasitele.

Reporter:
– Mormantul gol a lui Isus este una dintre dovezile cutremuratoare care vorbesc fara nici un sunet, fara nici o vorba, pentru toata omenirea. Locuitorul acelui mormant este de fapt viu.

Romeo Bistreanu:
– Aveam sa fiu impresionat de altfel si de vietile schimbate ale ucenicilor Sai, care inainte de invierea Sa au fost cuprinsi de frica, L-au parasit, L-au tradat chiar. Dar dupa aceea ei au inceput o alta viata, au inceput o viata in care sa-l vesteasca pe Isus cel viu, pe Isus cel inviat si au mers pana la sacrificiul suprem. De unde inainte fusesera atat de fricosi, acum au fost gata sa-si dea viata pentru aceasta.
Mi-am dat seama atunci ca nu este o legenda, ca Isus este intr-adevar, Fiul lui Dumnezeu si ca trebuie sa ma raportez cumva la El.
Mi-am dat seama ca si eu sunt pacatos, ca am facut multe compromisuri, ca pentru mine scopul era important, mijloacele mai putin si am ajuns in urma unei indelungi meditatii la a-mi recunoaste pacatele inaintea lui Dumnezeu si la a-L primi pe Isus in inima mea ca singura cale de impacare intre mine si Dumnezeu.
A fost un moment undeva in vara anului 1999, iar apoi am continuat sa ma intalnesc si sa intretin relatii de prietenie cu tinerii din „Alege Viata”, cei care organizasera proiectia filmului „Viata lui Isus”.
Am mers impreuna la intalniri saptamanale, la studii biblice, apoi intr-un proiect de vara la mare si aveam sa constat un lucru care ii unea pe toti si anume, credinta in Isus.
si nu numai atat, dar am vazut la ei o altfel de viata, un altfel de mod de a te distra, un altfel de mod de a te raporta la cei din jur.
Lucrul acesta mi-a influentat mult viata, pentru ca fara ei poate ca m-as fi indepartat de Dumnezeu. Dar mi-am dat seama ca odata ce Cristos a inviat, El a inviat si in inima noastra si omul vechi s-a dus. Totul in inima noastra s-a schimbat si este nou.
Poate ca a fost vorba de o interventie chirurgicala, chiar daca in timp foarte lent, dificil de inchipuit intr-o chirurgie reala, dar in care vechiul eu este inlocuit de Duhul Sfant, de persoana lui Isus Cristos si de Cuvantul lui Dumnezeu.

Reporter:
– Exact cum spune apostolul Pavel „Cristos in voi nadejdea slavei”. Sunt aici fapte si intamplari pe care nu le putem descrie si nu le putem intelege din punct de vedere rational pentru ca este vorba de interventia, de transcendenta unei alte lumi in lumea noastra. Lumea lui Dumnezeu intra in lumea noastra atunci cand ii dam voie. Cand nu-i dam voie lui Dumnezeu, intra singura, fara sa ceara voie, lumea celui rau.

Romeo Bistreanu:
– Cred ca de mare importanta au fost pentru mine momentele in care am incercat sa studiez Scriptura, sa inteleg Cuvantul lui Dumnezeu.
Foarte multi au ideea preconceputa ca Scriptura nu poate fi inteleasa si ca ea este accesibila doar unor anumiti oameni, unor anumiti invatati, carturari, preoti de seama sau astfel de oameni.
Dar am vazut ca daca eu Il caut cu o inima sincera pe Dumnezeu si continui zi de zi sa ma uit in Scriptura, sa intreb pe cei care au studiat mai mult sau pe cei care traiesc o viata de credinta mai aproape de Dumnezeu, viata mea poate sa se schimbe.
Candva consideram, asa cum am mentionat, ca un scop bun poate scuza un mijloc mai neortodox de a ajunge la el. Dar am vazut ca lui Dumnezeu nu-i plac minciuna, inselaciunea si astfel de lucruri, care sunt considerate pacate.
Indiferent care este scopul pe care trebuie sa-l atingi, Dumnezeu vrea ca mijloacele prin care tu il vei atinge sa fie conforme voii Lui, Cuvantului Lui.

Reporter:
– Spunea cineva „Mostenirea noastra nu este ceea ce ne da Domnul, ceea ce ne da Dumnezeu sau ceea ce putem castiga cu propriile noastre puteri, cu mainile noastre, ci mostenirea noastra este Domnul Insusi. Atunci cand facem din El tinta vietii noastre, atunci celelalte lucruri le vedem in adevarata lumina si la adevarata lor valoare. Atunci mi se va parea complet deplasat sa risc relatia cu Dumnezeu, sa-mi risc vesnicia de dragul unui castig foarte mare sau de dragul unui beneficiu de alta natura.”

Romeo Bistreanu:
– Suntem de multe ori pusi in situatii de moment in care trebuie sa facem anumite compromisuri si cred ca este foarte greu sa rezistam daca nu ne gandim de exemplu ce ar face Isus in locul nostru, daca El ar fi confruntat cu situatia mea dificila in care eu trebuie sa dau un raspuns clar, da sau nu unei probleme, unei ispite, unui lucru care nu este dupa voia lui Dumnezeu.
Cred ca de fiecare data cand ne intrebam ce-ar face Isus in locul nostru, noi putem sa gasim in Scriptura raspunsul la astfel de intrebari.

Reporter:
– De obicei, Guvernele lupta impotriva coruptiei si spune o zicala „Don`t still, the government hate the competition!” adica „Nu fura, Guvernul uraste competitia!” De prea multe ori guvernantii nu inteleg ca nu poti sa lupti impotriva coruptiei doar stabilind legi, ci trebuie sa-l schimbi pe om din interior, ceea ce doar Isus Cristos poate sa faca.
Spuneai despre acest principiu pe care l-a lasat Domnul Isus Cristos: „Dati Cezarului ce e-al Cezarului si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu.” Mantuitorul Isus Cristos a fost primul care a lansat aceasta idee, de separare clara a puterii in Stat: Biserica de-o parte, Statul de alta, sa nu aiba nimic de-a face unul cu altul.
Pana atunci si poate si de atunci o buna perioada imparatul sau regele avea si functia religioasa cea mai inalta in Stat. De multe ori si multi oameni confunda cele doua si spun: „Nu-i nimic. Este foarte bine daca fur de la Cezar ca sa-i dau lui Dumnezeu.” si fura pe rupte si apoi merg si fac donatii le biserica in ideea ca poate isi vor rascumpara greselile, ceea ce este complet ireal.
Pe Dumnezeu nu-l intereseaza banii nostri furati pe care sa-i dam mai apoi la biserica. Aceia sunt bani murdari si Dumnezeu nu ia deloc in calcul acei bani ca i-am dat noi la biserica in urma unor furturi sau in urma unor afaceri necurate.
Ce-au spus prietenii vostri, cunostintele voastre despre voi?

Romeo Bistreanu:
– Multi colegi au fost uimiti, altii au avut puterea sa ma atace personal: „Cum de esti tu gata sa te lepezi de credinta ta stramoseasca si sa treci la alta religie? Cum de nu te gandesti ca lucrul acesta e un pacat, iti renegi biserica in care te-ai nascut, biserica in care ai fost botezat?”
Le raspundeam: „Eu nu vreau sa reneg pe nimeni, dar eu acum L-am cunoscut pe Isus Cristos si El a murit pentru mine. Eu am aflat aceasta la 23 de ani. N-am stiut ca a murit pentru mine si e singura modalitate prin care pacatele noastre pot fi curatate, pot fi sterse dinaintea lui Dumnezeu. L-am cunoscut pe Isus si am inteles mai multe despre Dumnezeu, despre viata crestina intr-o astfel de biserica, o biserica baptista.”
In discutiile cu prietenii si cu colegii nostri am vrut sa accentuam faptul ca indiferent unde te afli tinta ta trebuie sa fie Isus Cristos. Prin cine te uiti tu la Dumnezeu? Pentru ca numai un singur Fiu a avut Dumnezeu si El a murit si pentru pacatele mele si pentru pacatele tale.
Au fost discutii mai grele si cu parintii, dar mama mea a acceptat sa vina la botez si a inteles decizia noastra.
Chiar daca ea nu este gata sa ia o astfel de decizie, a vazut motivatiile noastre si a inteles ca noi vrem sa traim o viata placuta lui Dumnezeu, ca nu vrem sa fugim de o biserica sau sa abandonam o traditie, o cultura veche, ci vrem sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu si sa traim, sa implinim voia Lui.

Reporter:
– Ce s-a schimbat in viata voastra de familie, dupa acel moment cand v-ati intors la Dumnezeu?

Romeo Bistreanu:
– Poate ca ne este greu sa ne iertam unul pe celalalt, dar de fiecare data, eu ma gandesc la Dumnezeu si ii cer iertare Lui.
Vreau sa ne aplecam amandoi in rugaciune in fata Lui pentru ca sunt momente dificile in viata noastra si atunci solutia cea mai buna trebuie cautata la Dumnezeu.
Am invatat ca inainte de toate trebuie sa-mi iubesc sotia si sa o slujesc cat pot mai bine, iar ea incearca, de asemenea sa-mi fie un ajutor potrivit, conform Cuvantului lui Dumnezeu, si daca noi ne raportam la Dumnezeu si la Cuvantul Lui, stim sa gasim rezolvarea tuturor problemelor care apar in casnicie.

Reporter:
– Spuneai ca la un moment dat ti-ai facut un principiu care spune: Ce-ar face Isus in locul tau? Da-ne un exemplu din viata cand ai decis chiar in pierderea ta, sa faci ceea ce te-ai gandit ca ar face Isus in locul tau?

Romeo Bistreanu:
– Am fost confruntat o buna perioada de timp cu aceasta. In spital, unele persoane dintre cele care asigura asistenta medicala bolnavilor, obisnuiau sa isi procure medicamente pentru ei, prescriindu-le pe foile de observatie ale bolnavilor. Medicamentele care nu erau absolut necesare respectivilor bolnavi erau luate de ei acasa. si recunosc ca si eu am facut lucrul acesta o buna perioada de timp pana intr-o buna zi cand m-am intrebat: Ce-ar face Isus in locul meu? Este oare aceasta o practica placuta lui Dumnezeu, conforma cu voia lui Dumnezeu?
M-am gandit ca intr-adevar noi nu primim acolo medicamente gratuite, noi trebuie sa ne platim singuri asigurarea medicala, nu este gratuita pentru noi.
Dar ceea ce faceam era intr-adevar o minciuna, o inselatorie si cand Dumnezeu m-a luminat asupra acestui lucru am decis ca Isus nu poate face niciodata un astfel de compromis. si deci, nici eu nu am voie sa-l fac.
Vesnicia este mai importanta decat clipa.

Sursa: Ioan Ciobota