Noul Testament pentru sportivi

Daniel Zafiris lanseaza Noul Testament pentru sportivi

Noul Testament pentru sportivi e o lucrare pe intelesul tuturor.

E de fapt cea mai citita carte a omenirii, presarata cu povesti de viata ale sportivilor care au ales sa creada in ceea ce fac.

Nume mari din sportul mondial, trecute mai mult sau mai putin prin incercari ale vietii, sprijina acest proiect. Fotbalistii Lucio, Ze Roberto, Kaka, Cavani, Legrottaglie, tenismanul Michael Chang, fostul mare baschetbalist David Robinson, atleta Allyson Felix, sunt doar cativa dintre prietenii lui Daniel Zafiris.

 

Castigator al Cupei Romaniei in 1995 cu echipa de fotbal Petrolul Ploiesti, Daniel Zafiris s-a stabilit de mai bine de un deceniu la Iasi, orasul studentiei sale si locul unde el spune ca „l-am descoperit pe Dumnezeu”.

Un dialog cu Daniel Zafiris e o adevarata lectie de viata, un tratament sufletesc. Zafiris, 43 de ani, e un fost fotbalist care isi gaseste cuvintele cu o usurinta incredibila si care chiar are ceva de spus.

Evz: Ce inseamna acest Nou Testament pentru sportivi?
Daniel Zafiris: Un adevarat trofeu. O comoara care trebuie dezgropata si adusa la lumina pentru a fi pretuita la adevarata ei valoare. Noul Testament este cuvantul lui Dumnezeu si este cea mai citita carte din intreaga lume. Mai mult de 70 de milioane de exemplare sunt tiparite anual in intreaga lume, fiind tradus in aproape 800 de limbi si dialecte. De aceea toti sportivii si antrenorii ar trebui sa-l aiba in casa lor, in geanta lor de antrenament, de cantonament, de competitie, pentru a-l citi, pentru a-l crede si pentru a-l trai.

De ce e important acest Nou Testament?
Pentru ca este cu adevarat o veste buna pentru sportul romanesc ! El aduce cu sine un mesaj al victoriei nu doar pentru un sezon si nu doar intr-o competitie, ci pentru eternitate in cea mai importanta competitie, cea a vietii.

Mantuitorul Isus Hristos nu a murit si a inviat ca sa devenim mai rai, ci ca sa devenim mai buni, sa fim tati mai responsabili, soti mai iubitori, sportivi si antrenori mai integri, de caracter, cu alte cuvinte profesionisti adevarati atat pe terenul de sport, cat si in afara lui, in viata de zi cu zi.
„Adevaratii campioni lasa in urma lor mosteniri, nu tragedii” spunea cineva, odata, cu intelepciune.

De ce e important ca un sportiv sa creada in Dumnezeu?
Pentru ca Dumnezeu e real si vrea sa se implice in viata unui sportiv la fel de mult ca in viata oricarui alt om.
Pentru ca inainte de a fi sportivi, noi suntem oameni, cu limite, cu slabiciuni, cu multe nevoi exterioare si interioare. Avem nevoie de intelegere, de dragoste, de putere sa trecem peste esecuri, de iertare atunci cand gresim, de incurajare cand suntem demoralizati.

Problema este ca, umbland de atatea ori pe muchie de cutit intre victorie si infrangere, sportivii din pacate nu mai realizeaza ca valoarea lor nu este data de performantele lor si parerile celorlati despre ei, ci de credinta in Dumnezeu, de caracterul lor.
Doar de pe aceasta temelie solida se pot castiga multe meciuri oficiale sau neoficiale.

Numele mari din miscarea pe care o reprezinti au trimis mesaje vizavi de aceasta lansare? Si ma refer aici la Lucio, Ze Roberto, Kaka, Cavani, Negrottaglie, Michael Chang, David Robinson, Allyson Felix?
Eu coordonez in Romania proiectul Sportivi in Actiune din cadrul Fundatiei Romania ProCulture, care are ca scop tocmai incurajarea sportivilor si antrenorilor din punct de vedere emotional, mental si spiritual.

Sportivii aminti’i de tine sunt implicati in alte proiecte asemanatoare cu proiectul nostru, dar sunt alaturi de noi si de toti aceia care incearca sa aduca o alta perspectiva in lumea sportului. Mi-as fi dorit ca macar unul dintre ei sa vina alaturi de noi la aceasta lansare a Noului Testament, dar poate vom reusi sa-i aducem la urmatorul proiect.

Care e scopul acestui Nou Testament?
Parintele Staniloae spunea odata, cu mult har, ca : „Persoana si iubirea cer nemurirea”. Principalul scop al acestui Nou Testament este acela de a umple golul din inimile sportivilor. Indiferent de cat de mult succes sau de cat de mult esec au parte sportivii si antrenorii, toti simt in adancul sufletului lor nevoia de nemurire, simt ca viata este mai mult decat sportul in sine.

Din pacate nici sportul, nici performantele nu garanteaza o astfel de implinire. In competitia sportiva, astazi esti primul, maine poti fi ultimul. Astazi poti avea lumea la picioare, maine poti pierde totul.
Un al doilea scop ar fi acela de a ajuta sportivii si antrenorii sa nu se multumeasca doar cu putin. Noul Testament e o provocare pentru ei, pentru ca cere excelenta in toate. Adica mai bine, mai constant, mai profund, mai mult decat pana acum.
Mantuitorul a dat totul pentru noi si de aceea si noi trebuie sa dam totul pentru El, pentru familia noastra, pentru antrenamente, pentru competitii, pentru cei de langa noi.

Ce te-a determinat sa ai o asemenea initiativa?
Faptul ca, la un moment dat, Dumnezeu mi-a schimbat viata si am inteles ca viata fara El este ca un meci de fotbal fara minge, nu are sens.
Faptul ca multi vad credinta si sportul ca doua lucruri diametral opuse, care se exclud reciproc, care nu pot merge mana in mana.

Adevarul este ca aceasta Carte are raspunsuri pentru viata si vorbeste, mai mult decat credem noi, de sport, de victorie, de infrangere, de premii. Ea este un etalon profund si echilibrat de evaluare personala si profesionala.
Este Cartea care anunta mesajul cel mai important din istoria lumii : mesajul iertarii greselilor fata de Dumnezeu si de semeni, al sperantei, al reinoirii, al vietii adevarate, al unei victorii continue.

Pentru ca lansarea acestui Nou Testament va fi in Saptamana Mare, as dori ca toti conducatorii, antrenorii, sportivii tarii noastre, sa  intre in posesia lui si citindu-l, sa-L descopere si sa-L urmeze pe Isus Hristos care este : „Calea, Adevarul si Viata”.

Toate aceste lucruri m-au determinat si ma determina la astfel de initiative, poate neintelese de multi, privite cu suspiciune sau indiferenta de altii, dar valoroase in ochii lui Dumnezeu.
De aceea pot spune cu bucurie ca acesta este cu adevarat „Drumul spre victorie”!

Sursa: www.evz.ro