Exprimăm din toată inima mulțumiri și aprecieri cadrelor medicale din România în bătălia împotriva pandemiei COVID-19. Datele statistice globale care ne sunt puse la dispoziție zilnic dovedesc că în România cadrele medicale sunt la înălțime. Oare de ce?
Datele statistice sunt îngrijorătoare. Fiecare viață contează și regretăm decesul fiecărei persoane care cedează virusului. România, și în general țările de la Vest de porțile Vienei (pentru a folosi o expresie istorică) au comparativ și relativ puține decese cauzate de coronavirus în comparație cu occidentalii.
Numărul infectărilor nu e cel mai bun etalon pentru a evalua în mod obiectiv succesul ori insuccesul țărilor în bătălia lor cu coronovirusul. Numărul infectărilor este o funcție a numărului de persoane care se testează pentru depistarea virusului. Numărul deceselor cauzate de coronaviurus, însă, este un etalon mult mai obiectiv.
Făcând o privire de ansamblu, observăm că în SUA, la 16.000 de morți, sub 3% din cei infectați mor. În New York, unde numărul infectărilor a ajuns la 162.000, iar cel al decedaților la aproape 8.000, procentul celor care mor e de aproximativ 4%. În Franța procentul e de 10%, în Germania de 2,4%, în Italia de 12%, în Spania de 10%, în Marea Britanie de 12%, în Olanda de 11%, în Belgia de 10% etc.
În România e sub 0,5%, aproximativ 250 de decese la peste 5.000 de infectări confirmate.
Oare de ce? Românii au învățat de la elita politică a țării anumite sloganuri, mai ales în preajma alegerilor, precum „vrem o țară ca afară”! ori „vrem spitale nu catedrale”! Oare?
Nivelul tehnologic medical al României e sub cel occidental. Bugetul alocat pentru sănătate e mai mic, procentual vorbind, decât cel al țărilor occidentale. Țările occidentale și-au construit un sistem social fundamentat pe bunăstarea cetățenilor. Cel puțin în teorie. În acest sistem de tip nanny state (sau stat asistențial), au investit miliarde de euro din bugetele naționale vreme de decenii.
Și totuși, în ceasul încercării, tarile occidentale sunt în urma României. Aproape toate. Asta, făcând analiza comparativă de mai sus. Sunt convins că spaniolii, italienii, francezii, suedezii, britanicii, belgienii, olandezii etc. infectați de coronavirus care privesc la datele statistice ar prefera în aceste zile să trăiască la est de porțile Vienei, chiar în România, și să fie spitalizați în România știind că, statistic vorbind, ar avea șanse mai ridicate de a scapă cu viață decât în țările lor de baștina.
Oare de ce sunt cadrele medicale din România la înălțime? La un nivel profesional și de realizări cu mult mai ridicat ca al colegilor lor din Occident? Cred că știu. Știu din familie și din discuțiile cu prietenii români care locuiesc „afară” și a căror soții sunt cadre medicale.
Sora mea e asistentă medicală. Ce am văzut în ea și simțit în profesionalismul ei se găsește în cadrele medicale din România.
În primul rând e respectul pentru viață. În România, spre deosebire de Olanda, Franța, Belgia, etc, oamenii infectați nu sunt întrebați dacă vor să moară ori să fie eutanasiați în loc de a-și scăpa viața. În România, cadrele medicale au o perspectivă a vieții. Valorează viața. Prețuiesc viața. Este o atitudine pentru viață pe care am dobândit-o de la părinții noștri și care în noi a devenit o imunitate în fața ideologiilor anti-viață care bântuie în Occident.
În al doilea rând e profesionalismul. Dedicarea și loialitatea pentru vocația pe care și-au ales-o. Au ales medicina cunoscând că își asumă și riscuri. Iar la vremea încercării au rămas fideli jurământului pe care l-au făcut să ne scape viața, nu să ne faciliteze moartea.
Apoi e credința în Dumnezeu. Românii ar trebui să fie mulțumitori știind că, foarte probabil, fiecare cadru medical care îi îngrijește, e creștin, se teme de Dumnezeu, are reverență față de Dumnezeu și, din pricina asta, respect pentru ființa umană. Credința în Dumnezeu te face conștiincios și te constrânge să-și pui nădejdea în Dumnezeu, în primul rând, nu în echipamentul medical pe care îl folosești.
Știind ce se întâmplă la nivel global, sunt și am fost impresionat de performanța extraordinară a cadrelor medicale din România. Le mulțumesc, și cred că fiecare dintre noi e dator să le mulțumească și să-și exprime aprecierea profundă pentru ceea ce fac pentru România în aceste vremuri de încercări.
Nu îi putem îmbrățișa acum, dar sperăm să o putem face cât de curând. Într-o zi special dedicată lor după ce această plagă va trece și soarele va străluci din nou peste România.
Peter Costea, avocat și președintele Alianței Familiilor din România